bengalin pitkät hampaat

Puhetta bengalien terveydestä, ruokinnasta ja hoidosta.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
Chipi
Bengalivaavi
Posts: 16
Joined: 18.11.2013 15:10
Location: Hki

bengalin pitkät hampaat

Post by Chipi »

Kyseessä bengali tyttö leikattu 2v.

Pitääkö bengalin saada jollakin lailla "teroitettua" hampaita eli pitäisikö hankkia kiipeilypuu, jossa esim. pilarin köyttä voisi purra? Onko pureminen bengalille välttämätöntä. (vertaa: hiiret lyhentävät hampaita terottamalla/jyrsimällä)
Raapimiseen sillä on parikin mahdollisuutta, mutta puremiseen käyttää lähinnä minun käsivartta. :-/ Lisäksi olen huolissani katsonut sen kahta kulmahammasta, ne näyttää niin hirveen pitkille.

Meillä on keväällä tosin lääkärissä käynti (rokotukset), joten varmasti otan siellä "liian pitkät hampaat" -asian myös esille.
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: bengalin pitkät hampaat

Post by Mäykynen »

Kissa on petoeläin ja sillä kuuluukin olla pitkät kulmahampaat. Kissoilla ei myöskään ole samanlaista hampaiden kasvuongelmaa kuin jyrsijöillä (esim. hiiret). Kissan hampaat eivät kasva sen jälkeen kun hampaat ovat kasvaneet lopulliseen mittaansa ja myöskään katkennut hammas ei koskaan kasva kissalle takaisin. Kissan hampaita ei siis missään nimessä saa mennä lyhentämään eikä kissa hampaiden pituuden vuoksi myöskään tarvitse mitään pureskeltavaa. Pureskelulla voi olla merkitystä hammaskiven määrään, ts. hammaskiveä kertyy vähemmän kun hampaat saavat jonkinlaista purutyötä.

Monet bengalit kuitenkin mielellään purevat asioita esim. silppuavat pahvilaatikoita tai pureskelevat kiipeilypuun köysiä. Tämä on kuitenkin vain bengalin ajanvietettä eikä hampaidenhoitoa. Kiipeilypuun hankinta olisi kuitenkin muuten ehdottomasti suositeltavaa, sillä se tarjoaa bengalille paljon aktiviteettiä, kun puussa voi kiipeillä ja riehua.

Ihmisen käsien pureskelu on valitettavan tyypillistä monille ainoana kissana eläville bengaleille. Teidän bengalitytöllä ei ilmeisesti ole seuranaan toista kissaa? Toisen kissan hankita olisi jokseenkin varma ratkaisu käsien pureskelun poistoon. Tämän on hyvin moni bengalinomistaja todennut ja tästä aiheesta oli taannoin pitkä keskusteluketju yhdistyksen FB-ryhmässä: https://www.facebook.com/groups/bengalikissat/
Jos sinulla on FB-tunnukset, niin kannattaa liittyä ryhmään, sillä suurin osa bengalikeskustelusta on siirtynyt sinne ja täällä palstalla on aika hiljaista nykyään.

Jos kissakaverin hankinta on syystä tai toisesta mahdotonta, kannattaa yrittää aktivoida bengalia mahdollisimman paljon. Ihmisen käsien pureskeleminen on bengalille leikkiä ja osoitus sen aktivointitarpeesta. Sillä on luultavasti tylsää ja se haluaisi leikkiä. Ainoana kissana elävän bengalin aktivointitarve on valtavan suuri.
Chipi
Bengalivaavi
Posts: 16
Joined: 18.11.2013 15:10
Location: Hki

Re: bengalin pitkät hampaat

Post by Chipi »

Kiitos vastauksesta!
Kiipeilypuu meillä hoidettu omatekoisella tavalla tosin köysiä siinä ei ole ja siis kaupan virallista kiipeilypuuta ei vielä ole. Huomasin, että kun puree käsiä ja alan heti leikkimään sen mieluisimmalla lelilla, joka on kengän nauha tai iso linnun sulka, niin siirtyy heti leikkimään niiden kanssa, joten näyttäisi olevan leikistä kyse. Toisen bengalin hankkimisessa jarrutta se, että en tiedä tuleeko meidän bengali toimeen toisen kanssa, on niin oman rauhansa vaativa, ärisee muille kissoille, mutta se on ollut suunnitelmissa kylläkin. Harmi kun bengali ei osaa itse sanoa haluaako toisen kaverikseen vai ei. ;)
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: bengalin pitkät hampaat

Post by Mäykynen »

Sehän siinä on toki se ongelma, ettei koskaan voi olla täysin varma, että kissat tulevat toimeen keskenään. Kun teidän bengali on kuitenkin vielä suhteellisen nuori, niin pitäisi todennäköisenä, että se sopeutuisi uuteen kissaan (varsinkin pentuun) lopulta hyvin.

Siitä en olisi huolestunut, jos se ärisee vieraille kissoille. Kissat yleensä aina suhtautuvat hyvin varauksellisesti tai jopa aggressiivisesti vieraisiin kissoihin. Silti useimmat hyväksyvät toisen kissan kaverikseen, kun ehtivät kaveriinsa päivän tai pari tutustua :) Jos toisen bengalin hankinta kiinnostaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä kasvattajiin ja kysellä heidänkin näkemystä ja kertoa nykyisen bengalinne luonteesta mahdollisimman paljon. Kasvattaja varmasti osaa auttaa valitsemaan sellaisen pennun, joka luonteensa puolesta vaikuttaisi sopivalta kaverilta nykyiselle bengalillenne.
Post Reply