Klamydia

Puhetta bengalien terveydestä, ruokinnasta ja hoidosta.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
Mrs Felix
Bengalivaavi
Posts: 2
Joined: 29.03.2013 20:24

Klamydia

Post by Mrs Felix »

Hankin reilun vuoden ikäiselle bengalilleni kaveriksi siamilaisen. Uusi pentu oli tullessaan nuhainen, mutta kasvattaja selitti sen vain vähän vilustuneen ja seuraavaksi sille tuli vielä silmätulehdus. Viikko tästä bengalinikin sai silmätulehduksen ja jouduin viemään senkin eläinlääkäriin. Sairauden syyksi paljastui testeissä klamydia ja todennäköisin tautilähde on uusi pentu (arvaa harmittiko?). Onko kellään kokemusta bengalin klamydian hoitamisesta? Miten lääkintä on onnistunut ja kuinka usein tauti on uusinut?

Minun bengalini on todella omapäinen ja se ei todellakaan pidä lääkitsemisestä. Antibiootin eläinlääkäri suostui antamaan pistoksena, kun totesi tämän kissan lääkitsemisen olevan muuten mahdotonta. Silmätippojen antaminen ei myöskään suju kotona.
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: Klamydia

Post by Mäykynen »

Ei ole klamydiasta kokemusta, mutta Kissaliiton sivuilla lukee seuraavaa (voi olla, että oletkin jo tämän ehtinyt lukea):
"Chlamydia psittaci- bakteeritartunnan saaneet kissat erittävät bakteeria aluksi puolentoista vuoden ajan jatkuvasti ilman lääkehoitoa. Tämän jälkeen bakteeria erittyy ajoittain stressin seurauksena, yleensä oireitta. Lääkehoitona Chlamydia psittaci -tartunnassa käytetään tetra- tai doksisykliiniantibioottia sekä suun kautta että paikallisesti silmiin neljän viikon ajan. Perheen kaikki kissat on hoidettava samanaikaisesti. Paras hoitotulos taataan uusimalla lääkehoito puolen vuoden kuluttua. Oikein hoidettu kissa paranee täydellisesti."

Käydäänkö teillä siis ottamassa noita antibioottipistoksia aina vähän väliä uusia? Vai olisiko tarkoitus vielä jotain tablettejakin syöttää pistoksen jälkeen? Tuosta Kissaliiton tekstistä ja muuten nettiä selailemalla jäin sihen kuvitelmaa, että neljän viikon lääkekuuri tarvittaisi ja sitä korvaamaan ei yksi antibioottipistos taida riittää.

Lääkitys ei taida olla yhdenkään bengalin tai kissan suuria hupeja, vaan siinä on henkilökunnan kärsivällisyys koetuksella, että pillerit päätyvät vatsaan eikä jonnekin sohvatyynyjen taakse piiloon ;) Kannattaa kuitenkin yrittää sitkeästi, on meilläkin lääkitysten kanssa taisteltu, mutta kun kissalle ei oikein anna vaihtoehtoja, vaan on määrätietoisen tiukka otteissaan, niin lopulta ne tabletit yleensä onnistuu saamaan kurkkuun asti. Makupaloja vaan perään ja kun kissaa määrätietoisesti lääkitsee ja käsittelee, niin yleensä homma muuttuu vähitellen helpommaksi. Tiedän toki, että helppohan tätä on kirjoittaa, mutta käytöntö sitten jotain muuta. Tarkoitus kuitenkin vain kannustaa yrittämään sitkeästi, kun kissan parhaaksi lääkitys kuitenkin on, joten ei tarvitse liikaa sääliä sitä vastaanhangoittelevaa kullannuppua :) Olethan myös kokeillut Easypill-valmistetta tabletin piilottamiseen? Tosin ainakaan meillä tuo huijaus ei toimi, vaan kissa tiukasti syliin (esim lattialle ensin itse polvilleen ja kissa jalkojen väliin niin ettei pääse peruuttamaan pois) tabletit nieluun, kissan suu kiinni ja sitten vain odotetaan, että nielaisee pillerinsä - samalla voisi tietysti silmätipatkin laittaa.

Tsemppiä lääkityksen kanssa ja pikaista paranemista molemmille kissoille! Ehkä joku muu osaa kertoa klamydiasta omiakin kokemuksiaan, tämä oli nyt lähinnä vain kannustus siihen ettei kannata ainakaan liian hentomielinen olla lääkitysten kanssa :)
Mrs Felix
Bengalivaavi
Posts: 2
Joined: 29.03.2013 20:24

Re: Klamydia

Post by Mrs Felix »

Kiitokset tsemppauksesta :) ! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että sairas kissa pitää hoitaa kunnolla, mutta kun muruliini pistää OIKEIN TOSISSAAN hanttiin, niin sitä alkaa miettiä, että missä menee pakkolääkinnänkin rajat. Meinaan kun se tulehdus silmässä oli pahimmillaan, ei se halunnut ketään sitä sorkkimaan. Olen luovasti kehitellyt erilaisia lääkintäkikkoja. Muruni on vain sen verran älykäs tapaus, että yhdellä kikalla sen jallittaa tasan sen yhden kerran ja seuraavalla kerralla se osaa jo pitää varansa. Eikä sitten ole yhtään kivaa, kun muru alkaa suhtautua kaikkiin lähestymisyrityksiin epäluuloisesti.

Kyselin myös ihmisten kokemuksia kissaklamydian hoidosta. Nämä klamydiat, herpekset ja kalikit tuntuvat olevan jotenkin tabuaihe kissapiireissä. Minulle on tullut sellainen käsitys, että kissojen flunssat ja silmätulehdukset hoidetaan laajakirjoisilla antibiooteilla sen enempää taustoja tutkimatta. Näin kissanomistajat eivät aina oikeasti tiedä mitä viruksia ja bakteereita heidän kissansa kantavat ja sitten taudit sen kun jatkavat leviämistä :huh: . Vai mitä mieltä olette?
Post Reply