kissatarha rivitaloon

Puhetta bengalien terveydestä, ruokinnasta ja hoidosta.

Moderators:huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
artemis
Riiviörääpäle
Posts:51
Joined:01.08.2008 15:37
kissatarha rivitaloon

Post by artemis » 07.05.2013 12:11

Hei,

nyt on pakko purkaa pettymystä ja myös ihmetystä. Muutin puolitoista vuotta sitten rivitaloon ja melkein siitä pitäen olen selannut kissatarhojen rakennus- ja maisemointiohjeita ja päätynyt ratkaisuun. Mistä kummasta sainkin päähäni varmistaa asian taloyhtiöltä... Eli tein nelisivuisen anomuksen saadakseni luvan rakentaa oman rivitalonviipaleeni aidatulle takapihalle talon ja terassin yhteyteen kissatarha.

Kun soitin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja kyselin asiasta alustavasti, hän kehotti tekemään hakemuksen muodon vuoksi vaikka arveli, ettei asialle ole estettä. Samalla tuli puheeksi se, että yhdellä naapurilla on pihassaan ihana kasvihuone, joka on "laiton" ja pitää seuraavaksi purkaa. Samoin joku toinen naapuri on lasittanut terassinsa, lasitukset on kuulemma poistettava. Tässä vaiheessa jo aloin ihmetellä suomalaisten yleistä ankeutta... Ja tulihan se, kissatarhan kieltävä päätös!

Kaikki kaunis ja kiva täällä kielletään, ettei vaan kenelläkään olisi mukavaa, ihmisillä tai kissoillakaan. Anomani tarha olisi ollut pohjapinta-alaltaan noin neljä neliötä eikä se itse asiassa edes näy pihan ulkopuolelle, koska piha on tosiaan aidattu ja aidan edessäkin on vielä kaksimetriset havupuut. Kuulemma KIINTEÄT rakenteet ovat kiellettyjä – mitä ihmettä voi rakenne olla muuta kuin kiinteä, diffuusiko? Miten voi rivitalon taloyhtiö kieltää tällaisen, vai voiko?

User avatar
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts:291
Joined:28.07.2008 21:04

Re: kissatarha rivitaloon

Post by Mäykynen » 08.05.2013 00:29

Ollaanko siis sen kasvihuoneen purkamista oikeasti aloittamassa, vai onko se tasolla "pitäisi varmaan purkaa"? Voihan olla, että taloyhtiö ei halua myöntää virallisia lupia, koska pelkää itse joutuvansa niistä myöhemmin pulaa. Taloyhtiön kannalta siis helpompaa, kun eivät myönnä lupia, mutta toisaalta eivät välitä, jos joku jotain pientä laittomasti rakenteleekin. Jos erittäin huono tuuri käy, niin tällaisessa tapauksessa voit joutua purkamaan kissatarhan, jos joku ulkopuolinen valittaa sen mainemahaitasta tms. mutta tämä nyt on hyvin epätodennäköistä ja toisaalta kevytrakenteisen kissatarhan purkaminen aika helppoa.

Toinen vaihtoehto sitten tietysti on, että hallituksessa on joku tiukkis (ei ilmeisesti puheenjohtaja kuitenkaan käymienne keskustelujen perusteella) ja oikeasti teillä halutaan pitää kiinni siitä, että kenenkään pihalle ei tule mitään rakennelmia. Ehkä voisit uudestaan jutella hallituksen puheenjohtajan kanssa ja kysyä, mikä tilanne oikeasti on.

Kyllähän meilläkin on edellisten asukkaiden laittomasti rakentama terassi, josta on meille suoraan sanottukin, että on laiton. Toisaalta taloyhtiötä asia ei oikeasti voisi vähempää kiinnostaa. Lupaa siihen kuitenkin on yhtiöltä turha hakea, koska emme kuitenkaan sitä saisi, koska edellytyksenä olisi luultavasti, että ensin haettaisi jotain julkisivumuutosta eikä yhtiö sellaiseen halua lähteä yhden kevytrakenteisen (=pystyy hyvin purkamaan parissa tunnissa) terassin vuoksi.

artemis
Riiviörääpäle
Posts:51
Joined:01.08.2008 15:37

Re: kissatarha rivitaloon

Post by artemis » 08.05.2013 16:24

Kiitos Mäykyselle vastauksesta ja hyvistä ideoista!

Minusta tuntuu, että vikana oli juuri liika tunnollisuus, että meninkin hakemaan lupaa. Olen ennenkin tehnyt aivan saman virheen, rivitalossa silloinkin. Meillä oli pihallamme edeltäjän (joka itse oli taloyhtiön hallituksen pj) rakentama vaja, vaikka kaikki rakennelmat ovat kiellettyjä. Niitä kuitenkin ihmisillä oli, meilläkin, ja kun taloyhtiö salaojitti pihat, piti meidän vajaa siirtää parisen metriä. Minä onneton, ainoana kuudestakymmenestä, menin anomaan taloyhtiöltä lupaa (siis takautuvasti, edellisen omistajan rakentaman vajan siirtoa varten) ja siitä nousi jumalaton hulabaloo. Silloin vannoin, etten enää ikuna muuta rivitaloon (tämä oli vain yksi ongelma tuhannesta) mutta niin vaan taas asun semmoisessa. Varmaan oma vikani, kun en opi.

Kiertelin eilen katsomassa, mitä kaikkea muuta kuin terasseja ja kasvihuoneita ihmiset ovat pihoilleen värkänneet: vaikka mitä. Myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla on ihan omia viritelmiä, kaiteita ja jopa itse tehty terassi. Tajusin tosiaan, ettei olisi pitänyt pyytää lupaa... Niin siitä, onko se laiton kasvihuone oikeasti menossa purettavaksi vai onko se vain puhetta... Siinä meidän edellisessä rivitalopainajaisessa meillä oli hullu naapuri, joka väitti meidän ammuskelevan heitä öisin kiväärillä ikkunasta sisään. Paljon muitakin ideoita hänellä oli meistä, kuten että käymme heidän kodissaan tiputtelemassa esineitä seinältä ja lähettelemme heille uhkaavia viestejä isännöitsijän kännykästä. Kun nyt siis he väittivät, että harrastamme heidän ampumistaan öisin, heidän oli pakko rakentaa suojakseen valtavan korkea ja ruma aita. Se taas esti taloyhtiötä hoitamasta aluetta, siis ajamasta nurmikkoa. Taloyhtiö määräsi aidan purettavaksi vuonna 2005 ja siellä se kuulemma edelleen jököttää. Onneksi minä en.

artemis
Riiviörääpäle
Posts:51
Joined:01.08.2008 15:37

Re: kissatarha rivitaloon

Post by artemis » 08.05.2013 16:29

Ja ai niin vielä: kissatarhan kieltävässä päätöksessä minua ärsyttävästi opetetaan kissojen hoidossa: peruste päätökselle on se, että "seuraeläinten paikka on sisätiloissa". Tämän väitettiin olevan kaupungin järjestyssäännöissä, mutta ei todellakaan ole. Päinvastoin järjestyssääntöjen koirakuri-säännöissä todetaan, että koiria saa pitää omalla aidatulla pihallaan vapaana, ja että sama sääntö pätee kissoihin.

Radja
Bengalivaavi
Posts:4
Joined:13.05.2012 17:48

Re: kissatarha rivitaloon

Post by Radja » 08.05.2013 19:02

Oletko kysynyt mitä talonyhtiössänne tarkoitetaan kiinteällä? Me saimme luvan rakentaa aitauksen jos emme tee kiinteää rakennelmaa, eli tässä tapauksessa tee valettuja perustuksia. Myöskää korkeampaa osaa väliaidasta ei saada ylittää. Rajoituksista huolimatta jonkin laisen pienen aitauksen meinasimme rakennella kesän aikana.

User avatar
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts:291
Joined:28.07.2008 21:04

Re: kissatarha rivitaloon

Post by Mäykynen » 09.05.2013 19:37

artemis wrote:Ja ai niin vielä: kissatarhan kieltävässä päätöksessä minua ärsyttävästi opetetaan kissojen hoidossa: peruste päätökselle on se, että "seuraeläinten paikka on sisätiloissa". Tämän väitettiin olevan kaupungin järjestyssäännöissä, mutta ei todellakaan ole.
;D
Tuohon perusteluun ei paljon muuta voi todeta. Ei ihan kauhean asiantuntevalta kyllä teidän hallitus vaikuta, jos tuollaisia kirjoittelee. Mitenköhän sitten esim. koirat. Niitä on monillakin pihoilla ja käyvät mokomat yleensä kävelylenkeilläkin useita kertoja päivässä. Kannattaa tietysti muuten varmistaa, ettei niille naapureille ole tullut sellaista mielikuvaa, että teidän kissat pääasiallisesti asuisivat siellä ulkohäkissä. Sehän selittäisi tuon perustelun, jos ovat kuvitelleet, että rakennat jotain kissatarhaa (vrt. minkkitarha).

Toivottavasti nykyisessä yhtiössänne ei asu kuitenkaan ihan yhtä sekopäistä porukkaa kuin se entinen naapurinne... Toivottavasti saatte jonkun tarhan rakennettua ilman suurempia ongelmia. Jos hallituksen pj on selväjärkinen tapaus, niin ehkä voit keskustella myös tuon saamasi perustelun järjettömyydestä ja samalla neuvotella, jos luvattomasti voisit rakentaa jonkun kevytrakenteisen tarhan kissoille. Jos suhtautuminen on nihkeää, niin uhkailuhan on aina myös hyvä keino, jos siellä suunnilleen joka naapurilla on jotain luvatonta pihallaan. Luultavasti mielummin katsovat tarharakennelmaasi läpi sormiensa kuin purkavat omat terassinsa ja kasvihuoneensa...

User avatar
Mummi
Täpläguru
Posts:1049
Joined:21.07.2008 14:46

Re: kissatarha rivitaloon

Post by Mummi » 10.05.2013 20:52

no johan - täällä yksi joka ei myöskään ymmärrä

Kuuluuko se teidän pihamaa taloyhtiölle (eli oikeuttavatko ostamanne osakkeet vain sen asunnon hallintaan) vai onko kaupassa jokaiselle asukkaalle tullut pala tonttiakin?
Taloyhtiön omistamalle alueelle ei kyllä oikein ilman lupia voi rakennella mitään eli siinä olet toiminut ihan fiksusti kun olet luvan kysynyt. Mutta kissatarhanhan voi tehdä siirreltävänäkin rakennelmana
Jos sinä olet toiminut fiksusti niin hallitus on kyllä ollut "pihalla" päätöstä tehdessään ja eritoten perustellessaan sitä. Päätös pitää perustella asunto-osakeyhtiölain pohjalta eikä mutu-tuntumalta.
Jos kerran yhdellä' sun toisella on erilaisia viritelmiä tontillaan niin suosittelen samaa mitä Mäykynen:

Mene sen pj:n juttusille ja muistuta enemmän tai vähemmän fiksusti siitä että kaikennäköisiä viritelmiä on itse kunkin osakkeenomistajan pihalla ilman lupaa ja joko kaikki luvattomat viritykset puretaan heti tai sitten sinä saat sen kevytrakenteisen kissatarhan rakennusluvan. Muistuta samalla uudesta asunto-osakeyhtiölaista (1599/2009) ja vaikkapa sen seuraavasta kohdasta
10 §
Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus
Kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella

...
Em liittyen yhtiön hallitus on antanut epäoikeutettua etua sinuun nähden muille talon asukkaille kun ei ole puuttunut luvattomaan rakentamiseen vaikka on siitä varmasti tietoinen mutta ei ole antanut sinulle lupaa sen tarhan rakentamiseen kun sitä asianmukaisesti olet pyytänyt.

Saat ehkä hankalan asukkaan maineen mutta pidä puolesi.
Jos haluat talon parhaalle paikalle: siirrä kissaa :-)

artemis
Riiviörääpäle
Posts:51
Joined:01.08.2008 15:37

Re: kissatarha rivitaloon

Post by artemis » 11.05.2013 11:35

Kiitos Mummi.

Taas tilanne kärjistyi, kun ikkuna oli jäänyt liiaksi auki. Tai sen hakanen ei pitänyt, ja kissa aikansa ponnisteltuaan sai työnnettyä ikkunan liikaa raolleen ja livahti ulos. Täällä on tänään talkoopäivä ja ihana sää, ja minäkin olin aika innoissani menossa pihaa rapsuttamaan... ja sitten näenkin kissani ulkoilemassa, ja juuri samassa hetkessä joku inhottava pallopäinen mies tuli uhkailemaan minua: Pidä se kissas kiinni! Hänkin oli kuullut tarha-anomuksestani ja totesi, ettei tänne mitään "eläintarhoja" saa perustaa. On käynyt todella selväksi, että taloyhtiön hallituksessa on monta kissanvihaajaa, jotka sanovat refleksinomaisesti "ei" heti kun vaan kuulevat sanan "kissa". Kysyin siltä raivoamaan tulleelta mieheltä, miksi täällä ei ole samat säännöt kaikille ja hän totesi, ettei se häntä kiinnosta.

User avatar
Mummi
Täpläguru
Posts:1049
Joined:21.07.2008 14:46

Re: kissatarha rivitaloon

Post by Mummi » 19.05.2013 10:00

Huoh! Johan olet naapureita saanut!
Kai totesit että oiskohan parempi että kissat on turvallisesti siellä omalla pihalla siistissä huomaamattomassa häkissä kuin että ne juoksevat naapureiden pihalla ja kukkapenkeissä!
No nämä kissanvihaajanaapurit varmaan seuraavaksi kaivavat haulikon sieltä kaapistaan ja ampuvat irti juoksevan kissan ikkunastaan ja sanovat että villit kissat ovat lainsuojattomia ja ne saa ampua.
Ja muuten irraallaan oleva kissa on aniharvoin villi ja lainsuojaton ja tällaisella kissalla on lain suoja kaikkia höyrypäisiä kissan vihaajia vastaan!
Lukekaapa seuraavan Glitterin raportti PetExpossa pidetystä kissalakiluennosta
Jos haluat talon parhaalle paikalle: siirrä kissaa :-)

Post Reply