Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Puhetta bengalien terveydestä, ruokinnasta ja hoidosta.

Moderators:huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
JiiJ
Riiviörääpäle
Posts:79
Joined:26.09.2010 13:45
Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by JiiJ » 22.12.2011 10:13

Olen tässä kolme päivää pähkäillyt asian kanssa ja nyt on pakko tulla kysymään neuvoja.
Meille tuli viime lauantaina bengalinpentu, erittäin reipas ja sosiaalinen tyttö. Bengalimaiseen tapaan myöskin hyvin ahne.

Tiistaina aamulla oksensi ekaa kertaa koko aamupalansa pois heti syötyään. Loppupäivän ruuat pysyivät sisällä kun annoin todella pieniä annoksia. Eilen kävi ihan samalla lailla ja taas tänään, vaikka luulin pienentäneeni annosta tarpeeksi. Pienet annokset siis pysyvät sisällä, mutta heti kun tuo saa syödä niin paljon kuin haluaa, oksentaa.

Ruokailua voisi kuvata hysteeriseksi tapahtumaksi, jossa pentu tärisee innosta ja melkein unohtaa niellä ruokansa :D oman liha-annoksensa jälkeen vetää kuivaruokakupin tyhjäksi ja siirtyy vanhemman kissan kupille. Tänään nostin kuivaruuat pois, mutta ilmeisesti ahmi silti liikaa.

Tyttö juo normaalisti, pissaa ja kakkaa tulee aivan normaalisti (pystyn tarkkailemaan koko ajan kun olen pentulomalla), paino nousee ja olemus on hyvin pirteä ja leikkisä.

Itse olen päätellyt tuon oksentelun johtuvan ahmimisesta, mutta luulisin mielelläni kokeneempien kokemuksia ja neuvoja. Voisiko tässä sittenkin olla taustalla jotain muuta vai olenko vain hysteerinen kissanomistaja? Tyttö luovutettiin 16.12 ja oli ollut edellisenä päivänä perusteellisessa eläinlääkärintarkastuksessa, jossa kaikki oli ok. Jos tyttö alkaisi laihtua, ei kakkaisi ja pissaisi tai huomaisin jotain muuta outoa niin tottakai veisin heti lääkäriin.

JiiJ
Riiviörääpäle
Posts:79
Joined:26.09.2010 13:45

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by JiiJ » 22.12.2011 18:41

Piti tulla vielä kertomaan, että kasvattajaan on tottakai otettu yhteyttä ja kyselty neuvoja. Hänen mielestään ahmiminen voi olla yksi syy tai sitten joku ruoka ei vaan sovi. Neuvoi myös turvottamaan kuivaruuan vedessä, hän on trajonnut nappuloita vain turvotettuina.

Oksentaminen siis tapahtuu todellakin heti ruokailun jälkeen, maksimissaan aikaa on kulunut 10 minuuttia. Olen ehtinyt miettiä sitäkin, että voiko kakaran älytön riehuminen heti ruokailun jälkeen vaikuttaa asiaan. Nyt illalla kun annoin taas ruokaa, otin tytön syliin rauhoittumaan 40 minuutiksi ja ruoka pysyi sisällä. Tosin saikin vain pienen annoksen.

Toistaiseksi mennään pienillä annoksilla, joita tarjoillaan vähän väliä. Ruuaksi saa nyt vain kasvattajan antamaa kuivaruokaa ja jauhelihaa, näihin ainakin on tottunut. Testaillaan sitten vähitellen teollisia märkäruokia ja katsotaan josko joku niistä ei sovi. Meillä syödään muutenkin hyvin vähän noita teollisia ruokia, lähinnä silloin kun en ole muistanut ostaa lihatäydennyksiä tai ottaa pakkasesta sulamaan.

User avatar
kainaloinen
Viiksityynyjen valtias
Posts:662
Joined:21.07.2008 12:44
Location:Jämsä
Contact:

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by kainaloinen » 17.01.2012 15:52

Mitenkäs teillä on mennyt oksentelun suhteen? Voisin kyllä kuvitella, että tuo ahmiminen olisi ihan pätevä syy. Meilläkin yksi kissoista tuppaa oksentelemaan, jos pääsee vetämään varsinkaan nappuloita yhtään enempää. Se tuntuu melkeinpä imevän ruoan kitusiinsa ja sen jälkeen tuleekin sitten yökkö. Näin ollen se saa raksuja päivän mittaan ihan muutamia.
Kieppi, BEN n 24 32
Seppo, BEN n 24
Vilma, BEN n 24

JiiJ
Riiviörääpäle
Posts:79
Joined:26.09.2010 13:45

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by JiiJ » 20.01.2012 19:55

On pitänyt jo pitkään tulla kertomaan miten oksenteluongelman kanssa on selvitty. Oksentelu taisi loppua heti seuraavana päivänä edellisen viestini jälkeen. Aloin antaa aamulla ensimmäiseksi muutaman kuivaruokanappulan, odotin hetken, annoin puoli teelusikallista jauhelihaa, taas hetken odottelu ja pieni määrä ruokaa. Kun aamuista selvittiin, muut ruokailut sujuivat ongelmitta.

Pari viikkoa jatkettiin ruokamäärien rajoittamista ja nyt pikkuneiti voi syödä lihaa oksentamatta ihan niin paljon kuin maha vetää. Nappuloiden kanssa on edelleen säännöstely käynnissä. Ruokailu on muutenkin hieman rauhoittunut ja joskus kuppiin saattaa jopa jäädä ruokaa. Se tullaan kuitenkin syömään heti viiden minuutin kuluttua pois :)

User avatar
ValkoinenTiikeri
Bengalivaavi
Posts:4
Joined:27.10.2012 10:02

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by ValkoinenTiikeri » 27.10.2012 10:22

Hmm voisiko tällaisessa olla myös ongelmana mahahapot?
"Mikään elämässä ei ole niin tärkeää, kuin puutarhanhoito. Eikä sekään ole niin tärkeää." - Kiinalainen sanonta
----
http://www.youtube.com/watch?v=f3xwAoc93_I
http://www.youtube.com/watch?v=HdPZqW7Z_9A
http://www.youtube.com/watch?v=RtXFF54s1bE

User avatar
Mummi
Täpläguru
Posts:1049
Joined:21.07.2008 14:46

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by Mummi » 30.10.2012 20:43

Laskisin kuvauksesi perusteella tuon oksentelen ahmimisen ja riehumisen piikkiin. Kuvitelkaapa että itse ahmisitte supernopeasti valtaisan annoksen ruokaa ja menisitte heittämään kärrinpyörää, oksennushan siitä tulee :)
Jos haluat talon parhaalle paikalle: siirrä kissaa :-)

Haamu
Bengalivaavi
Posts:3
Joined:26.11.2012 00:00

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by Haamu » 26.11.2012 00:05

Meillä aivan sama meininki päällä! Oksentelu on kuitenkin loppunut toistaiseksi, kun annosmäärää on pienennetty. Pentu on kuitenkin aina nälkäinen. Ei auta vaikka saisi kuinka ravintopitoista ja täyttävää ruokaa. :(

JiiJ
Riiviörääpäle
Posts:79
Joined:26.09.2010 13:45

Re: Kissanpentu oksentaa heti ruokailun jälkeen

Post by JiiJ » 02.12.2012 23:36

Aloitukseni on lähes vuoden takaa, mutta neuvoksi saman ongelman kanssa painiville en voi antaa muuta kuin ruokamäärien pienentämisen. Haastavaa se on siinä tapauksessa, että heti aamuruuan jälkeen pitäisi lähteä töihin, eihän pieni bengalinpentu elä lusikallisella lihaa. Itselläni tosiaan oli tilaisuus viikon ajan olla koko ajan läsnä.

Ruokaa annoin ensin teelusikallisen, sitten syliin rauhoittumaan 15-20 minuutiksi, taas teelusikallinen ja rauhoittumaan, jonka jälkeen pystyi syömään isommankin annoksen. Meillä ongelma katosi muutamassa päivässä enkä osaa mitään järkevämpiä neuvoja antaa. Nälkähän noilla tuntuu olevan pentuiässä koko ajan, joillakin nälkä jatkuu läpi elämän kuten meidän Kiiralla. Kuivalihaa ei voi enää pitää jatkuvasti esillä, tyttö asettuu kupin eteen ja syö kaiken, tajuamatta ympäröivästä maailmasta mitään :D Olis kiva, kun Adilillekin jäisi joskus jotain...

Post Reply