Alati nälkäinen pentu

Puhetta bengalien terveydestä, ruokinnasta ja hoidosta.

Moderators:huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
Haamu
Bengalivaavi
Posts:3
Joined:26.11.2012 00:00
Alati nälkäinen pentu

Post by Haamu » 26.11.2012 00:28

Heipä.

Meillä on ollut alle kuukauden bengalipentu, joka on todellinen ahmatti. En tätä tiennyt aiemmin, mutta täällä lueskeltuani olen tullut siihen lopputulokseen, että yleisesti ottaen bengalit taitavat olla aika ahneita (?). Pentu ahmii aina ruokansa kauhealla kiireellä ja suurina paloina. Sitten sen maha onkin kuin ilmapallo ja välillä pääsee pieni oksennuskin. Silti se ei tule koskaan täyteen.
Henkilökunta ei voi keittiöön edes mennä ilman, että pentu ryntää hysteerisenä sinne kirkumaan. On vieläpä tosi puhelias ja kovaääninen tapaus! Ei auta vaikka kuinka täyttävää ja ravintopitoista ruokaa antaisi - aina jää pennulle nälkä. Se ahmii ruokansa pikavauhtia erityisesti silloin, kun muutkin kissat ruokailevat, jotta pääsee sitten tönimään kavereitaan pois kupeilta ja ahmimaan lisää. Kesken leikkienkin pentu saattaa rynnätä ruokakupille päivystämään. Tapanamme on pitää kuivamuona aina esillä kissoille naposteltavana, mutta pentu ahmii senkin samantien, kun silmä välttää.

En ole aiemmin kuullut, että bengalit olisivat erityisen ahneita tai omaisivat valtavan ruokahalun. Minulla on myös tämä rotu ensi kerran, joten haluaisinkin neuvoja viisaammiltani. Kuinka tuttua tällainen käytös on teille muille bengalinomistajille? Pitäisikö ruokaa antaa enemmän vai tiukasti pitää kiinni esim. neljästä annoksesta päivässä? Voiko jatkuvan nälän takana olla jotain vakavampaa vai onko kissamme vain possu? :hmm: Minusta tuntuu, että vaikka kasvuiässä onkin, pentu on alkanut nyt jo lihomaan. Eipä ihme tuolla syömisellä.

Taustatiedoksi voin kertoa, että pennulla oli alussa ripulia, jonka takia käytiin lääkärissä, jossa mainitsin myös ainaisesta nälästä ja oksentelusta. Lääkäri tuntui kuitenkin pitävän niitä stressiin kuuluvina kuten ripuliakin.

User avatar
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts:291
Joined:28.07.2008 21:04

Re: Alati nälkäinen pentu

Post by Mäykynen » 26.11.2012 08:24

Kyllähän pentusi käytös kuulostaa aika poikkeukselliselta. Toki on olemassa ahmattikissoja, jotka syövät kaiken ruoaksi kelpaavan ja lihovat helposti, koska saavat liikaa energiaa. Lihominen on kuitenkin yleensä vasta hiukan vanhempien kastraattikissojen ongelma, harvemmin vielä kasvuikäisten pentujen. Bengaleissakaan ahmiminen ja etenkään ylipaino eivät kuitenkaan ole mitään erityisiä rotuominaisuuksia, ennemmin päinvastoin, monet pysyvät isohkoistakin ruoka-annoksista huolimatta hoikkina, koska energinen ja vauhdikas kissa myös kuluttaa paljon. Tai ehkä olen tässä vähän huono vastaamaan tällaiseen kysymykseen, meillä omat kaksi bengalia ovat juuri sellaisia, että osaavat hyvin itse pitää painonsa kurissa ja ruokaa voi tarjoilla aika vapaasti.

Valtavan nälkäsestä pennusta tulee ensimmäisenä mieleen, ettei se saa riittävästi ruokaa. Tapauksenne kuulostaa kuitenkin jo erikoiselta, jos minkäänlaiset ruokamäärät eivät riitä, vaan jos siltikin pentu on jatkuvasti kupilla norkoilemassa. Kannattaa varmasti aloittaa soittamalla kasvattajalle ja kysyä onko muilla pentueen pennuilla vastaavaa ahmimistaipumusta ja selvittää oliko pentu vastaava ahmija jo ennen luovutusikää. Vieläkö pennulla on ripulia? Etenkin jos muitakin vatsavaivoja on, niin kannattaa käydä uudestaan eläinlääkärissä ja korostaa, että syöminen on muuttunut pennulle jo suunnilleen ainoaksi elämäntehtäväksi. Voihan olla, että ripulin / muiden vatsavaivojen takia pennulla on jonkinlainen imeytymishäiriö eikä se suurista ruokamääristä huolimatta saa tarvitsemiaan ravintoaineita ja siksi sillä on jatkuva nälkä.

Tuollaiselle hotkijapennulle kannattaa antaa ruokaa pieninä annoksina ja mahdollisimman usein. Lisäksi ruokailutilanteen voisi yrittää saada vielä mahdollisimman rauhalliseksi eli pentu vaikka syömään johonkin toiseen huoneeseen, jolloin sen ei tarvitsisi kilpailla ruoasta muiden kissojen kanssa. Voihan ehkä olla, että tämä kilpailutilanne on ainakin osasyy ruoan hotkintaan, vaikka tosiasiassa muut kissat eivät pennun ruokaa varastaisikaan.

Haamu
Bengalivaavi
Posts:3
Joined:26.11.2012 00:00

Re: Alati nälkäinen pentu

Post by Haamu » 26.11.2012 17:54

Pennulla ei enää onneksi ole ripulia. Oksentaessaan ruuan jälkeen se ei oksenna koko satsia, vaan lähinnä vaahtoa tai nestettä. Olisiko niellyt valtavasti sylkeä siinä ahmimisen lomassa? Nyt oksentaminen on vähentynyt, kun annan pennulle ruuan pieninä annoksina, mutta edelleen nälkä sen kuin vain jatkuu. Eristämistä on periaatteessa jo kokeiltu, sillä olen joutunut siirtämään toisen kissan välillä vessaan syömään, jotta reppana ei joutuisi joka kerta puolustamaan ruokaansa ahneelta pennulta. Yleensä pentu syö tällöin oman ruokansa ja menee sitten aivan hysteeriseksi, kun tietää, että vessan oven takana on lisää ruokaa. Kun oven lopulta avaa, ryntää se kahtasataa suoraan toisen ruokakupille ahmimaan rippeitä. Possu kissaksi! Kyselen vielä kasvattajalta ja lääkäriltä lisää. Toivottavasti jollain olisi kokemusta tällaisesta ahmattibengalistakin. :/

JiiJ
Riiviörääpäle
Posts:79
Joined:26.09.2010 13:45

Re: Alati nälkäinen pentu

Post by JiiJ » 02.12.2012 23:50

Vaikkei tuo ehkä normaalilta kuulostakaan, niin täälläkin muistan lukeneeni jollakin olevan bengalin, joka syö kaiken minkä näkee ja kylässäkin menee ensimmäisenä päivystämään jääkaapin eteen. Pelkän ahneuden piikkiin en ehkä laittaisi noin hysteeristä ruokailukäyttäytymistä, mutta täytyy muistaa ettei minulla ole sen kummempaa kissakokemusta kuin mitä kahden vuoden aikana on kertynyt.

Ensimmäiseksi itselleni tuli mieleen, että pentu on joutunut kasvattajalla ollessaan pitämään puoliaan ruuan suhteen koko ajan ja on nyt varma, että ruoka loppuu ellei heti tyhjennä kaikkia mahdollisia kuppeja. En todellakaan moiti kasvattajaa vaan tuollainen tilannehan on kai ihan normaali, että pentue (oli eläinlaji milä tahansa) kilpailee ruuasta ja nopein ja vahvin syö parhaiten. Menee ohi aiheen, mutta löytökoirilla olen kuullut esiintyvän käytöstä, jossa ahmitaan vaikka 10 litran ämpäri kuivaruokaa ja oksennetaan ja taas ahmitaan, koska pelätään ruuan loppuvan. Taas korostan, että en todellakaan kuvittele kasvattajan pitävän pentuja nälässä. Enkä kuvittele etteikö kasvattaja tarkkailisi kaikkien ruokailua ja painonkehitystä. Mutta jos on vähän ahneempi yksilö, joka kuitenkin on jäänyt pikkuisen jonkun toisen pennun varjoon (eläimethän eivät ole koskaan tasa-arvoisia, niin ihana ajatus kuin se ihmisestä onkin), niin nyt yrittää sitten syödä kaiken.

Imeytymishäiriökin voisi olla mahdollinen niin kuin Mäykynen ehdotti. Eli vaikka kuinka saisi määrällisesti paljon ruokaa niin se ei riitä kun tarvittavat ravintoaineet eivät imeydy. Nouseeko pennun paino kuitenkin koko ajan?

Vaikka jo asiasta mainitsinkin, niin edelleen korostan, että nuo esimerkkini eivät ole minkänlaista kasvattajan arvostelua vaan ihan yleisellä tasolla pohdiskelua liittyen eläinten käyttäytymiseen. Ei kai kukana kasvattaja nälässä pidä, se on ihan selvää minullekin.

Meillä Adil oli pentuna todella ahne. Huusi kuin teurastettava sika kun halusi ruokaa, ahmi ihan kamalasti ja taas pyysi lisää. Aamuisin kuului varmaan naapuriin asti, että meillä on nälkäinen bengalipoika kotona :) Mikään määrä ei tuntunut riittävän, mutta kun paino nousi ja kasvu alkoi tasaantua, rauhoittui syöminenkin. Nykyään on jopa nirso ja saattaa paastota ellei ruoka ole juuri sitä mitä herra kuvitteli tilanneensa.

MUOKS. kyselinpä tyhmiä painonnoususta, kerroitkin pennun jopa lihovan tuon syömisen takia. Voisiko oikeasti kyseessä olla vain ihan mahdottoman ahne yksilö.

Post Reply