kysymys

Tarinaa syntyneistä ja syntymättömistä pennuista sekä kasvatuksesta yleisemminkin. Vain yhdistyksen kasvattajajäsenet saavat ilmoittaa pentueista täällä, muuten sana on vapaa.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
Mariana
Bengalivaavi
Posts: 1
Joined: 02.09.2013 13:01

kysymys

Post by Mariana »

hei! Mulla tällainen kysymys mielessä, että mitä voi tehdä, kun meillä on nartttubengali ja se tuossa aivan kiimassaan mouruaa, niin onko mahdollista tettää sille pentuja ja kuinka tämä onnistuu? Tietääkseni emme ole kasvattajajäseniä? Miten sellaiseksi sitten tullaan? Kaikki tieto aiheesta on erittäin tervetullutta. Auttakaa kiitos. T. Mariana
toimitus
guru
Posts: 135
Joined: 22.07.2008 19:31

Re: kysymys

Post by toimitus »

Hei Mariana,

Yleensä järkevin vaihtoehto on leikata kiimasta kärsivä kissa. Leikkaamaton kissa ei sovellu lemmikiksi, vaan niitä kannattaa pitää ainoastaan kasvatusmielessä - kasvattajatkin leikkaavat kissansa sen jälkeen kun niillä on teetetty haluttu määrä pentueita. Hyvin usein lemmikiksi myydyt bengalit on jopa myyty leikkaussitoumuksella tai valmiiksi kastroituna - tämä esimerkiksi juuri siksi, että kissan omistaja ymmärtää ettei lemmikkibengalia ole edes tarkoitus pitää leikkaamattomana.

Kasvattajajäseneksi ei päädy puolivahingossa, joten tuskinpa siis olet kasvattajajäsen. Kasvattajajäsenet (tämänhetkiset) on listattu yhdistyksen nettisivuilla.

Jos olet kiinnostunut bengalien kasvattamisesta, niin hyvä tapa lähteä liikkeelle on ottaa itselleen ensin sijoituskissa joltain kasvattajalta, jolloin saat tukea ja apua kasvattamisessa (vastuu säilyy kissan kasvattajalla), mutta pääset seuraamaan kissanpentujen syntymää ja kehitystä. Toki kasvattamisen voi aloittaa ihan itsenäisestikin, mutta silloin aihe vaatii aika syvällistä itsenäistä perehtymistä aiheeseen. Tässäkin tapauksessa arvokkaita vinkkejä saisit varmasti juuri oman kissasi kasvattajalta, joten kannattaa ottaa häneen yhteyttä. Ihan ensimmäiseksi sinun pitää hakea itsellesi kasvattajanimi joltain kattojärjestöltä (käytännössä FIFe:ltä tai TICA:lta). Kun olet saanut kasvattajanimen, voit liittyä esim. Suomen bengalikissat ry:n kasvattajajäseneksi ja alkaa etsiä kissallesi sopivaa kollia.

Onhan kissallasi muuten rekisteripaperit (FIFe tai TICA)? Ne ovat edellytys kasvattamiselle ja rekisteripaperien pitää myös olla sellaiset ettei niissä ole kasvattamista kielletty. Monilla lemmikkipennuiksi myytävillä kissoilla kasvatus on kielletty. Oleellisen tärkeää ennen sopivan kollin etsimistä on myös testata kissan terveys (esim. Pk-def, koska se on periytyvä sairaus). Jossain kissanäyttelyssäkin olisi hyvä käydä, jotta saisi myös tuomarin näkemyksen sille, että kissasi on rodunomainen. Varmasti kissasi on kaunis, mutta jos et ole kuitenkaan vielä ehtinyt kovin syvällisesti perehtyä rodun saloihin, niin ulkopuolisen asiantuntijan näkemys rodunomaisesta ulkonäöstä kannattaa kuitenkin hankkia. Kasvatuksen tarkoitushan ei kuitenkaan ole vain lisätä päämäärättömästi bengalien määrää, vaan yrittää kehittää rodun terveyttä, luonnetta ja ulkonäköä hyvään suuntaan.

Kaikenkattavia kasvatusvinkkejä ei ihan yhdessä keskustelupalstavastauksessa voi antaa, mutta jos puuha kiinnostaa, niin ole yhteydessä ensisijaisesti oman kissasi kasvattajaan. Hanki paljon tietoa bengalista rotuna, niiden terveydestä sekä luonnollisesti kissan synnytykseen ja pentujen hoitoon liittyvistä asioista. Käy kissanäyttelyssä, se on myös hyvä tapa tavata muita bengalikasvattajia. Muilta kasvattajilta pystyt saamaan paljon hyviä neuvoja kunhan ensin tutustut heihin.

Ensisijaisesti kuitenkin kannattaa harkita kissan sterilointia, jolloin kiimahuutelusta pääsee nopeasti eroon. Kasvattajaksi ryhtyminen pitäisi olla harkittu päätös ja sitä ennen pitäisi perehtyä moneen asiaan - kasvattajaksi ei pidä ryhtyä vain siksi, että kotona on kiimaansa mouruava kissa.
Post Reply