Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Yleistä pölinää bengaleista, täplikkäistä ja marmorisista ystävistämme.

Moderators:huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

User avatar
huiskamestari
Riiviörääpäle
Posts:61
Joined:08.12.2008 11:58
Location:Kuopio
Contact:
Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by huiskamestari » 13.08.2010 08:00

Harrastaako muiden bengalit aamuherätyksiä säännöllisesti?

Nyt helteen aikaan kissat nukkuivat yhtäpitkään kuin itsekin mutta kelien viilennyttyä on palattu normaalirytmiin, eli katit herää ennen kuutta, tänä aamuna 5:55 ja eilen 5:30. Jampalla on semmoinen tapa, että se menee kiipeilypuun latvaan, ja rämppää siellä sitten tassulla verhokappaa niin, että kuuluu äänekäs ratina, kun verhon klipsut liikkuvat verhokiskossa. Tuota se jaksaa sitten harrastaa joka aamu.

Kissojen heräämisaikaan ei tunnu vaikuttavan vaikka iltaruoan antaisi myöhemmin, silti heräävät aamulla samoihin aikoihin. Muilla ei ole noin äänekkäitä aamutoimia, ne vaan käppälevät asunnossa ja tulevat ehkä sänkyyn katsomaan, että joko se heräsi.

Itse siis saisin nukkua klo 7:00 asti. Kissojemme aamutoimet eivät siis ole mitenkään satunnaisia, vaan melkein joka aamuisia poislukien tuo jakso kun lämmintä oli yli 30 astetta.

User avatar
moijeliini
Riiviörääpäle
Posts:72
Joined:14.08.2009 12:23

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by moijeliini » 13.08.2010 08:13

Kyllä. To-del-la säännöllisesti. Moya on eka joka hyppää sängylle ja aloittaa ihan erityisen aamumaukuilemisen. Tämä tapahtuu poikkeuksetta noin kuuden aikaan aamulla. Aina ennen kuin kello herättää 6.15. Elmeri havahtuu Moyan ansiosta ja pian siinä sitten ramppaillaan niin aktiivisesti, ettei kukaan enää nuku...

Niin ja makkarin oven sulkeminen ei auta, nää hyppii kahvaan ja arvatkaa mikä meteli siitä syntyy! :evil: Joskus auttaa kun toisen kissan sulkee kauimmaiseen huoneeseen ja laittaa oven lukkoon (ne saa siis oven auki sillä kahvaan hyppimisellä). Sitten toinen ei jaksa innostua juoksentelemaan. Ehkä. Mut itsehän siinä on sitten jo herännyt.

Olemme yrittäneet jäljittää kaikenmaailman syitä Moyan sisäiselle kellolle. Kuuleeko se postinjakajan (huono syy koska aamulehden tuloaika vaihtelee paljonkin), raksahtaako jossain huoneessa herätyskellon viisari kun toinen viisari osuu sen päälle (ei, herätysviisarin paikkaa on vaihdeltu), herääkö joku naapuri tiettyyn aikaan jolloin Moya havahtuu siihen...? tuo jälkimmäinen on mahdollisin syy, muutakaan ei ole keksitty. Todennäköinen myös siksi, että Moyan herätyspalvelu pettää joskus viikonloppuisin.

Mutta jokatapauksessa, meillä ei arkisin tarvita herätyskelloa :hmm:

User avatar
innokas huoltaja
Bengalivaavi
Posts:27
Joined:15.08.2009 16:35

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by innokas huoltaja » 15.08.2010 13:42

Joo meilläkin on Allulla kellokortin tarkkaa toimintaa noiden heräämisien kanssa, varsinkin nyt valoisan aikaan ei tunnu tuo yö nukkuminen oikein onnistuvan. Klo 4.00 alkaa ensimmäinen huutokonsertti., joka jatkuu kunnes kissa saadaan maaniteltua takaisin sänkyyn ja sitä silitellään niin että uni tulee tai sitten se suljetaan alakerran huoneeseen. JOS kissa ei ole jo alakerrassa konsertin toinen osa alkaa klo 7.00, jolloin viimeistään armikin jo herää huutoon ja saa vimmaravi kohtauksen. Tässä vaiheessa molemmat kissat täytyy poistaa makkarista, että voi yrittää josko uni tulisi vielä pariksi tunniksi, normaalisti yritys on turha.

Viime talvena allunkanssa meni jo ihan hyvin ja se nukkui saman aikaa kun mekin, mutta valon lisääntyessa asiat muuttui ja kaitpa tuolla uudella perheenjäsenelläkin on osansa tässä rumbassa. Täytyy vaan ottaa tämä hyvänä harjoituksena sen tulevaisuudessa mahdollisesti syntyvän koliikkivauvan hoidon kannalta. :D

User avatar
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts:291
Joined:28.07.2008 21:04

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by Mäykynen » 15.08.2010 18:34

Mäykynen ei enää ole vaivautunut herättelemään, vaan on siirtänyt herätyshommat Ellille. Elli onkin siinä puuhassa ihan pro: henkilökunnan herätyskello soi arkiaamuina klo 7.00, Ellin herätyspalvelu herättää klo 6.55-6.59.

Elli herättää yleensä tuijottamalla. Henkilökunta on hiukan ihmetellyt, miten tuijottamiseen voi noin helposti herätä, mutta tämäkin asia on selvitetty leikkimällä nukkuvaa vielä heräämisen jälkeenkin. Elli käy varovasti tassulla täppäämässä henkilökuntaa ja jää sitten tuijottamaan kärsivällisesti. Toimenpide toistetaan hetken kuluttua uudestaan, jos ensimmäinen yritys ei tuota toivottua tulosta. Kun Elli toteaa henkilökunnan heränneen alkaa neiti tepastella ympäri sänkyä ja tulee silitettäväksi (Elli ei juuri koskaan muulloin ole erityisesti silitysten perää). Samalla Elli kertoo aamun kuulumiset maumaumau hiljaisella äänellä. Vihdoin henkilökunnan noustessa muuttuukin sitten tahti totaalisesti ja Elli kaahaa rappuset alas keittiöön huutaen samalla MAUMAUMAU.

Täällä joskus vieraileva hoitohenkilökunta ja hoitohenkilökunta vieraassa paikassa herätetään kuulemma yleensä jo joskus neljän ja viiiden välillä, joten satunnaisesti Ellin kello hiukan edistää ;)

User avatar
July
Mäy!!!
Posts:180
Joined:24.04.2009 12:14
Location:Turku

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by July » 16.08.2010 09:18

Meillä aamuvirkkuna karjuu Ramses, joka aamusta riippuen aloittaa kiekumisen ensimmäistä kertaa jo joskus viiden/kuuden aikaan. Seuraavaan kierrokseen liittyy mukaan myös Zeus, joka ei tosin pikkuisella äänellään onnistu herättämään, mutta mutkat suoriksi vetävä bengaleiden aamuralli varmistaa unen katkeamisen. Rallitaipaleen erikoiskokeilla pysähdytään välillä makkarissa räppäämässä kaihtimia ja vaatekaapin liukuovia.

Mekin jossain kohtaa testailtiin, josko myöhäisempi iltaruokinta auttaisi. Iltaruokinnan ajankohdalla ei ole kuitenkaan missään kohtaa ole ollut määräävää merkitystä unirytmiin, kai se joku kissojen sisäinen auringonnousukello sitten vain toimii noin.

Tänään oli tosin joku hämmästyttävä poikkeusmaanantai ja molemmat olivat vielä seitsemältä herätessämme unten mailla. Ramses oli yläilmoissa takan päällä ja avasi vain raukeasti toista silmää, Zeus käänsi kylkeä kiipeilytornissa ja jatkoi koisailua. On ollut mitä ilmeisimmin intensiivinen hyönteisjahtiyö tms., nukumme makuhuoneen ovi hieman rakosellaan ja öttiäisiä epäilemättä lentelee sisätiloihin.
Kissani ja minun välillä vallitsee ehdoton sopusointu. Kissa tekee, mitä sitä huvittaa ja minä teen niin kuin kissani haluaa. - Henry Miller

User avatar
Mummi
Täpläguru
Posts:1049
Joined:21.07.2008 14:46

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by Mummi » 16.08.2010 10:50

Meillä kissat on hoksanneet ,että pitää olla mahdollisimman pitkään hiljaa aamuisin, koska heti kohta kun emäntä herää, se häippäsee puoleksi päiväksi jonnekin mukamas kissanruokaa tienaamaan ja tulle kotia vasta monen tunnin kuluttua. ´Niin kauan kun emäntä pysyy sängyssä, sen vieressä , päällä, kyljessä ja tyynyllä voi nukkua kissanunta .
Siis kissat ovat heittäneet herätyskellon romukoppaan ;)
Jos haluat talon parhaalle paikalle: siirrä kissaa :-)

User avatar
kainaloinen
Viiksityynyjen valtias
Posts:662
Joined:21.07.2008 12:44
Location:Jämsä
Contact:

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by kainaloinen » 16.08.2010 13:38

Lienekö mun tarpeen edes vastata tähän ketjuun... :wau: Seppo Seponterilla on urheilullisen kesän jälkeen taas alkanut nälkä ja huomionkipeys vaivata myös öisin ja joskus Seponteri herättelee jo tuossa klo 01. Normaalisti herätys tulee siinä klo 04 kieppeillä. Useimmiten olen todennut, että helpompi ruokkia kissat jo klo 04 ja yrittää sen jälkeen saada vähän aikaa unta kuin yrittää sulkea korvat ujeltavalta rämpytirämpytimieheltä.

Jonkun verran iltaruokinnan myöhäistäminen auttaa, mutta ei paljoa. Jos iltaruoka tulee esimerkiksi jo ysin pintaan, voi olla melkein varma että herätys on myös jo ennen neljää. Toisaalta kun meillä tuo Seppo on noin aamuvirkku, niin myöhäistämisellä ei ole ehkä niin suurta merkitystä kuitenkaan. Meillä on ovet pönkätty auki, koska rämpytirämpytimies yrittää sulkea niitä herätysyrityksiensä aikana.
Kieppi, BEN n 24 32
Seppo, BEN n 24
Vilma, BEN n 24

User avatar
raitatiikeri
Bengalivaavi
Posts:47
Joined:28.07.2008 08:12
Location:Kuopio

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by raitatiikeri » 17.08.2010 06:59

Juu, viilenevät päivät ja yöt on virittäneet herätyskellot täälläkin "normaaliin" rytmiin. Eli herätys on noin 03.00-04.00 välisenä aikana. Ajattelin jo kesällä, että meidän katit on vihdoin oppineet nukkumaan aamuun asti (eli noin seiskaan), mutta pitihän se arvata, että helteiden piikkiin meni sekin!
Siispä nyt meillä toimii normaali benguherätys aamuyöstä... Viime aikoina rämppäyksen ja rallin aloittaja on ollut aina Tarmo, joka riekkuu niin kauan, että saa Tyynen mukaan. Jos jostain syystä Tarmoa nukuttaa, niin Tyyne ottaa sitten huolehtiakseen tämän herätyksen aloittamisen. Eli työnjako toimii! :evil:
Tarmo BEN n 24
Tyyne BEN n 24 31

User avatar
Anu
Riiviörääpäle
Posts:84
Joined:12.05.2010 10:04
Location:Espoo

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by Anu » 18.08.2010 10:48

MeiMei on ilmeisen helppo tapaus, koska se jatkaa uniaan niin kauan kun ensimmäinen ihminen herää. Pienempänä se muutamana yönä tuli häiriköimään (kehräsi, puski ja veti hiuksista) yön aikana, mutta nostin sen niin monta kertaa sängystä pois, että se itsekin kyllästyi. Nykyään se nukkuu rauhassa aamuun asti. Yksi asia mikä voi myös auttaa siihen, että se ei koskaan "vaadi" ruokaa, on se, että se saa ruuan vaihteleviin aikoihin, joten sille ei ole pinttynyt mitään tapoja. Yleensä se alkaa vasta siinä vaiheessa naukua kun laitan jo sille ruokaa kippoihin. Tämän jälkeen sen pitää kipittää ruokapaikalle ja se saa ruuan vasta sitten kun istuu ja katsoo silmiin (sama homma kuin Lukalla). On muuten oppinut tämän jo aika hienosti :)
"Jotta eläintä voisi tutkia, sitä pitää ensin rakastaa."

-Konrad Lorenz

User avatar
Tonttu200
Bengalivaavi
Posts:5
Joined:14.09.2009 20:19
Location:Turku

Re: Kissojen sisäinenkello/aamutoimet

Post by Tonttu200 » 19.08.2010 21:32

Makuuhuoneen ovi kiinni, niin kissakin saa nukkua yönsä rauhassa aamuun asti. [hali_voitto.gif]

Post Reply