ulkoilusta

Yleistä pölinää bengaleista, täplikkäistä ja marmorisista ystävistämme.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

outska
Bengalivaavi
Posts: 4
Joined: 30.07.2011 18:11

Re: ulkoilusta

Post by outska »

Ja tarkennan vielä, että kissa on tottunut, että aamulla jäädään sisälle ja kun tulen töistä niin sitten pääsee pihalle telmimään. Illemmalla tulee ihan itse sisälle ilman jahtailuja koisaamaan ja jos on huono keli niin rötkötetään terassin katoksen alla.
cattis
Mäy!!!
Posts: 160
Joined: 07.09.2009 21:29
Contact:

Re: ulkoilusta

Post by cattis »

Muistuipa tässä mieleeni vuosien takaa, kun pennun kysyjä ihmetteli, miksi se ei muka saisi juoksennella vapaasti, kun heidän muutkin kissat saivat. Kerroimme ystävällisesti perustellen vaaroista kuten saalistusvietti, tarttuvat tappavat taudit, jotka ovat vapaana liikkuvilla kissoilla yllättävän yleisiä (tartunnan saanut kissa voi olla oireeton vuosia ja tartuttaa muita), sekä muista vaaroista kuten esim. pöllöt ja haukatkin, varsinkin pennulle. Vastaukseksi saimme kipakan kirjeen, jonka sisältö oli suurinpiirtein: me emme halua kahlita bengalia ja hankimme pennun sellaiselta kasvattajalta, joka antaa pentunsa juosta vapaasti ja piste.

Kuluipa sitten tovi ja saimme vielä kirjeen, jossa oli kuva pennusta ja lyhyt viesti, että nyt heillä oli sitten "kunnon kasvattajalta Ruotsista" pentu ja saa juosta vapaana kasvattajan luvalla oikein, kuten kuvista saimme todeta. Joskus myöhemmin sitten meidän luoksemme näyttelyssä tuli henkilö, joka esitteli itsensä siksi kysyjäksi aikaisemmin, joka halusi pitää bengalin vapaana. Hän oli hyvin nolon oloinen ja anteeksipyytelevä. Kertoi että vain vähän sen heille tulon jälkeen haukka oli viedä sen ja vain nopeat kädet pelastivat pennun! Hän oli aivan järkyttynyt ajatuksesta, mitä olisi tapahtunut, jos hän ei sattumoisin olisi nähnyt alkavaa tilannetta aivan läheltä ja mennyt hätiin. Sen jälkeen hän kertoi ymmärtäneensä vastuuntuntoisen kasvattajan ehdot kissan turvallisuuden vuoksi.

Vaarat ovat todellisia. Kissa voi vaikka mennä uteliaisuuttaan maalla johonkin ulkovarastoon avoimesta ovesta ja tulla vahingossa lukituksi sinne useiksi viikoiksi pakkaseen. Tiedän kissan löytyneen vieraasta varastosta viikkojen päästä kuolleena, paleltuneena nälissään ja janoissaan, panta kaulassa. Minä olen menettänyt lapsena ja nuorena auton alle ja muuten kadoksiin
rakkaita lemmikkejäni, sekä aikuisia että pantukissoja, ja päätin olla enää koskaan kokematta
sitä tuskaa ja surua, jos se minusta olisi kiinni.
Zakulainen
Riiviörääpäle
Posts: 63
Joined: 16.02.2009 11:20

Re: ulkoilusta

Post by Zakulainen »

Vaikka asuisin kuinka "korvessa" tahansa, en päästäisi kissaani ulos vapaaksi. Tässä on tullut jo pöllöt ja haukat esimerkkeinä, mutta ei pidä unhoittaa maakotkaa joka helposti voi napata kissan välipalaksi siellä rauhallisessa maalaismaisemassa.

Joskus aikoinani olin niin tyhmä, että päästin maatiaiskissani ulos vapaaksi, ja voin sanoa, että on omistajan oma vika jos ja kun kissa sitten jää esim. auton alle, niinkuin minulla kävi. Siinä on sitten turha syyttää autoilijaa, esim. 2004 ajoin itse kissan yli 100 km/h alueella eikä mitään tehtävissä ja PAM. Hirvee olo itselläni ja tuska, että kuinka kauan kissa joutuu kärsimään, onneksi mieheni on metsämies joten soitin välittömästi hänelle ja hän tuli ampumaan kissan.

Juuri edellispäivänä naapurin rouva soitti miehelleni, että tienpenkassa makaa kissa joka olisi parempi päästää päiviltään. Mieheni meni, mutta tälle kissalle oli jo löytynyt omistajat jotka veivät kissan eläinlääkäriin jossa se sitten lopetettiin vaikeasti vammautuneena :'(

Kissat oppivat kyllä olemaan sisätiloissa, olen kuullut sanottavan ei se haluu olla sisällä ja tekee kaikki pahansa jos en ulos päästä. Kun kissalla on kaveri/ja paljon aktiviteetteja niin kyllä se nopeasti oppii olemaan sisällä. Kaikkien eläinten kanssa pitää olla määrätietoinen, eikä antaa heti periksi, me ihmiset ollaa vissiin joskus liian pehmoja.
Zaku, BEN n 24
cattis
Mäy!!!
Posts: 160
Joined: 07.09.2009 21:29
Contact:

Re: ulkoilusta

Post by cattis »

Lisäksi maalla tarhan - isonkin - rakentaminen onnistuu vielä helpommin. Näin kissa saa ulkoilla isolla vapaalla alueella, jossa on paljon tekemistä, mutta kuitenkin turvatussa ympäristössä.

Ulkoiluun liittyen vielä myös se seikka, että useinhan mm. se että vapaana juokseva kissa voi kaivaa vaikkapa tulppaanin mukulat keväällä kukkapenkistä, kun tulppaanipenkki monesti on siinä ensimmäiseksi sulavassa paikassa ja sitäkös on kiva käyttää "hiekka-astiana". Tämä on saanut monet kissoistakin pitävät ihmiset vihaisiksi. Tämäkään ei ole kissan vika, kuten ei yhtä lailla myöskään tarpeiden teko lasten hiekkalaatikkoon. Siis miksi provosoida kissavihaa ympäristössä?
outska
Bengalivaavi
Posts: 4
Joined: 30.07.2011 18:11

Re: ulkoilusta

Post by outska »

No, keskustelua tuli ainakin aikaansaatua. Ymmärrän molemmat katsontakannat, mutta täällä ei kissavihasta puhuta. Maatiaiskissani meni pokkana naapureihin sisään kun kesäisin ovet on avoinna muuallakin ja lämmin vastaanotto oli joka paikassa :) Lisäksi en usko minkään paikan olevan 100% turvallinen. Niinhän nuo naapurin lapsetkin "vapaasti ulkoilevat" ja en laittaisi kissaa tärkeysjärjestyksessä lapsien edelle. Kuten en myöskään pistä bengalia tai mitään muutakaan rotukissaa normikissojen edelle, yhtä ihania ne ovat kaikki.
Mistymoon
Viiksityynyjen valtias
Posts: 730
Joined: 03.08.2008 18:59
Contact:

Re: ulkoilusta

Post by Mistymoon »

Meillä on ulkoilu viihtyisässä tarhassa sekä valjaissa. Itselläkin on hyvä mieli, kun tietää kaiken olevan hyvin ja kissoilla turvallista olla. Meillä on jopa lukko tarhan ovessa, jos joku sattuisi tarvitsemaan bengalia.
Suomessa kukaan ei myy bengalia vapaaseen ulkoiluun, mutta rahallahan saa tässä maailmassa mitä tahansa. Varmasti myös sen vapaasti ulkoilevan bengalin, jonka perään kasvattaja ei kysele. Jos sellainen sitten tekee autuaaksi. Tajuntaani on iskostunut yksi pentutiedustelu, jossa haettiin vapaana ulkoilevaa kissaa ja nimenomaan bengalia, kun edellinen kissakin oli bengali ja rotu miellytti erityisesti. Kysyin, mitä edelliselle kissalle tapahtui ja vastaus oli: jäi ihan tässä kotitiellä auton alle. Siinä oli kyllä kaikki diplomatia käytettävä, että osasin puhelun päättää korrektisti. Mitäpä aikuiselle ihmiselle sanomaan, kun hän tietää rotua kasvattavaa paremmin tämän ulkoilu asian...?
En usko, että kukaan tällä palstalla laittaa eri rotuja tai roduttomia arvojärjestykseen. Se ei yksinkertaisesti kuulu bengaliharrastajien ajatusmaailmaan.
www.bengalcat.fi

Cats leave paw prints on your heart,
But Bengals leave love spots ON YOUR SOUL !!!
ajapi
Glitterikingi
Posts: 797
Joined: 29.07.2008 09:52
Location: Helsinki

Re: ulkoilusta

Post by ajapi »

Lueskelen välillä erästä brittibengalifoorumia. Briteissähän kissoja pidetään (valitettavan) usein vapaina, ja tuolla foorumilla on jakuvasti ketjuja aiheesta "bengalini jäi auton alle". Bengali on luonteeltaan sellainen häselö joka tekee ensin ja miettii sitten. Sen takia uskon bengalin olevan jopa muita kissoja alttiimpi vaaroille, se kun säntää tilanteisiin päätäpahkaa sen kummemmin miettimättä.
"Meilläpäin tätä kutsutaan sinnikkyydeksi."
Kurnauskis
Riiviörääpäle
Posts: 64
Joined: 18.03.2009 08:29

Re: ulkoilusta

Post by Kurnauskis »

Meidän bengaliriiviö on pienestä pitäen ulkoillut valjaissa ja niin tottunut ulkoiluseuraan, että tuskin ihan hevillä edes ymmärtäisi vapaana liikkumisen ideaa ja ihanuutta. Pihahommissa kun pitää aina olla mukana kaksijalkainen kaveri, jota voi kiskoa hihnassa pitkin tantereita!

Mökillä on flexi-vaijeriviritys, johon Hipanderi yritetään välillä jättää itsekseen nauttimaan kesäkeleistä, kun huoltohenkilökunnalla on muka muuta tärkeämpää (!?!?) tekemistä näköetäisyydellä. Vaijerin pituus on noin viisi metriä ja flexi antaa liikkumatilaa sivusuuntiin kolmisen metriä, mutta siellä ei vaan yksinkertaisesti ole kiva olla yksin. Kissanketale on oppinut peruuttamaan irti valjaistaan, joten lopputuloksena on valitettavan usein se, että iloinen bengali juoksee häntä pystyssä lähimpään pisteeseen, jossa henkilökunta pesee autoaan tms. Tärkeintä on siis päästä touhuamaan yhdessä ihmisten kanssa :* Karkuteille ei ole lähdetty kertaakaan. (Uusi valjasmalli on silti hakusessa...)

Näiden kokemusten perusteella en usko, että yksikään kissa kärsii sisäkissan "kohtalosta", kunhan se on jo pentuna tottunut valjasteluun ja pääsee usein ulos. Seurallinen bengalikissa on onnellinen omien ihmistensä huomiosta sekä sisällä että ulkona.
Kuinka tuo kissa voi olla tuollainen...?!
danja
Bengalivaavi
Posts: 7
Joined: 24.07.2011 22:52

Re: ulkoilusta

Post by danja »

Pitää nyt kommentoida, kun on asiasta omakohtaista kokemusta. Meidän rakas edesmennyt maatiaiskissamme (sisäkissa siis sekin) pääsi karkaamaan ensimmäisinä elinvuosinaan ollessamme kotipaikallani maaseudulla. Oli vielä pakkassää ja tunteja etsimme sitä kaikkialta lähistöltä. Ulkovarastoa penkoessamme kuulin vaimeaa naukunaa ja ei kun kirveen avulla lattialautoja irrottelemaan ja saatiin pelastettua pelosta/kylmästä tärisevä kisu takaisin luoksemme lattianrakosesta, mistä ihmeenkaupalla sen löysimme. Maaseudulla nuorempana asuneena muistan, kuinka monta kissaa on meiltäkin tai naapurustosta vain kadonnut, mahdollisesti petoeläinten suihin. Ihmiset ympärillähän voi toki tietää eläinrakkaiksi ja ystävällisiksi, mutta noita muita vaaroja ei oikein pysty ennakoimaan, jos kissa liikkuu vapaana.
Post Reply