Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Jorinaa kaikesta muusta paitsi bengaleista.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
User avatar
wildtouch
Viiksityynyjen valtias
Posts: 570
Joined: 29.07.2008 15:22
Location: vantaa
Contact:

Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Post by wildtouch » 05.10.2009 17:02

Meillä on Canonin Eos400D kamera ja siinä 50mm 1.8F objektiivi. Ikäväkyllä asuntomme on aikasta hämärä ja näin kesän päättyessä hyvien kissakuvien ottaminen on jokseenkin mahdotonta, myös Alfan näytelyssä huomasimme että valo ei yksinkertaisesti riittänyt vaikka valovoimainen objektiivi kamerassa olikin.

Tiedän että foorumilla on monta valokuvausharrastajaa ja kysyisinkin nyt neuvoa ulkoisista salamalaitteista. Mitä suosittelette ja miksi(ihan halvinta ratkaisua ei olla etsimässä, mutta ei myöskään mitään järkyttävän kallista)? :)

Sen tiedän että kissoja kuvatessa salaman tulisi olla nopea? Käytättekö myös mahdollisesti vielä esim.langattomia lisäsalamoita, ainakin Mäykysellä sellainen näytti olevan näyttelyssä?
Myös hyviä käyttövinkkejä ulkoisista salamalaitteista kaivataan, koska koskaan emme ole sellasia käyttäneet, tosin kuvaus varmaan on se paras keino oppia.

Myös hyviä objektiiveja kissakuvaukseen saa suositella. Omasta kokemuksesta voi ainakin suositella(budjettiluokassa)tuota canonin 50mm 1.8F kaikille canonin järkkärin omistajille!

-Matias

User avatar
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Post by Mäykynen » 05.10.2009 21:03

Onhan noita salamalaitteita kertynyt. Omistani tiedän, että niillä tulee toimeen, mutta paremminkin toimivia järjestelmiä on pakko olla olemassa. Mäykystä kuvaillessa käytän Canonin omaa langatonta salamajärjestelmää. Ohjaamassa kameran päällä on Canon 580EX ja erillisinä orjina Canon 430EX ja 420EX. Canonin systeemisssä orjasalamat juttelevat infrapunalla pääsalaman kanssa, eli niiden pitää käytännössä olla suoran näköyhteyden päässä toisistaan muutaman metrin säteellä.

Canonin salamasysteemissä voi säädellä kaikkea aika monipuolisesti, mutta automaatiikan onnistumisprosentti ei ole kauhean hyvä ja isoja valotuseroja samoilla asetuksilla tulee aika paljon. Nikonilla on vastaava systeemi, jota Nikonin käyttäjät väittävät paremmaksi, mutta omaa kokemusta ei minulla ole. Näissä Canonin ja Nikonin systeemeissä on se hyvä puoli, että salamalaitteet ovat pieniä ja toimivat pattereilla, eli ne kulkevat helposti mukana, ja valotuksen säätö toimii teoriassa automaattisesti.

Ihan erilainen vaihtoehto on hankkia verkkovirralla toimivia studiosalamalaitteita, joiden tehot säädetään käsin salamassa olevasta ruuvista, ja jotka välähtävät perinteisellä orjakennolla. Molemmissa lähestymistavoissa on hyvät puolensa ja kustannuksetkin aika samat. Riippumatta siitä päättääkö hankkia studiosalamoita vai pikkusalamoita, niin orjasalamoille tarvitsee jalustat ja joitain valonohjaimia, kuten sateenvarjoja tai softboxeja. Johonkin rajaan asti seinien kautta heijastaminen tosin ajaa saman asian.

Alkuun päästäkseen kannattaa hankkia kameran päälle joku salama, jossa on joka suuntaan kääntyvä välähdyspää. Esim. tuo Canon 430 EX tai vaikka toiminnoiltaan vastaavat Sigman mallit. Kohta alkavilla Hulluilla Päivillä näyttää olevan myynnissä Nissinin salamalaite melko halpaan hintaan. Tuo sopii ainoaksi salamaksi, mutta ei toimi hyvin salamajärjestelmän osana. Kaikki salamat ovat kissakuvaukseen riittävän nopeita.

Salamalla kuvatessa objektiivilta ei vaadita samalla tavalla suorituskykyä kuin vallitsevassa valossa kuvatessa. Esim. nykyinen Canonin kittiobjektiivi EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS on hinta-laatusuhteeltaan kehuttu ja ihan objektiivisestikin hyvä. Näyttelyissä olen pärjäillyt EF-S 17-55 f/2.8 IS:lla ja EF 70-200 f/4 IS:llä. Jotkut muut näyttävät ottavan hyviä näyttelykuvia eri valmistajien 70-200 mm f/2.8 -objektiiveilla ja valovoimaisilla pikkuteleillä kuten 100 mm f/2 tai 85 mm f/1.8. Joku 2.8-valovoimainen tele olisi kyllä kiva omistaa, mutta hinnat ovat aika hurjia :angst:

User avatar
wildtouch
Viiksityynyjen valtias
Posts: 570
Joined: 29.07.2008 15:22
Location: vantaa
Contact:

Re: Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Post by wildtouch » 06.10.2009 06:32

Kiitos kattavasta vastauksesta!

Luulenpa että kallistumme tuon 430ex kannalle, sitä katselinkin aikaisemmin.
Lähinnä tuossa nopeudessa mietitytti se, kun joku mainitsi että latausajat saattavat olla edullisemmissa salamoissa hieman pitkiä, mutta ilmeisesti tuo 430ex on suht vikkelä? :)

Kuinkakohan paljon parempi tuo EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS kun vanha Canonin 18-55 joka tuli kameran mukana? Sen tiedän että tuo vanha on aika käyttökelvoton, mutta itsekkin olen kuullut että uusi malli olisi parempi. Mietin vaan kun Ebaysta näyttäisi saavan suht edullisesti tuota uutta mallia niin se voisi olla perus objektiiviksi salaman kanssa ihan harkitsemisen arvoinen :)

-Matias

User avatar
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Post by Mäykynen » 06.10.2009 10:57

Ihan epäselvyyksien välttämiseksi manittakoon, että salaman nopeudella voi tarkoittaa itse välähdyksen nopeutta, millä on merkitystä, jos kuvaa erittäin nopeasti liikkuvia kohteita (kuten luotia, ei bengalia ;) ) tai sitten kiertoaikaa kahden välähdyksen välillä. Jälkimmäisessä mielessä uudemmat laitteet ovat vähän vanhoja parempia, mutta kaikista tuntuu aina puhti loppuvan liian aikaisin. Eli oikeastaan kaikki ovat liian hitaita :) Kiertoaikaongelmaan ratkaisuna on oikeastaan hankkia studiosalamat, jotka eivät lataudu pattereiden varassa, ja joissa on tarpeeksi paljon "ylimääräistä" tehoa.

Useamman salaman käyttö ja tehokkaampien salamien käyttö auttaa kyllä latautumisnopeuteen, koska silloin yksittäiset salamat välähtävät pienemmällä teholla, minkä jälkeen ne latautuvatkin nopeammin. Käytännössä erot on minusta aika pieniä, ja niihinkin voi vaikuttaa myös nostamalla kameren herkkyyttä, jolloin pienempi välähdys riittää.

User avatar
wildtouch
Viiksityynyjen valtias
Posts: 570
Joined: 29.07.2008 15:22
Location: vantaa
Contact:

Re: Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Post by wildtouch » 06.10.2009 13:41

No nyt selvisi tämäkin :)

Vielä asiasta toiseen, rupesin tänään miettimään tuota objektiivi asiaa ja uusi linssi voisi kyllä olla paikallaan tuon 1.8 kaveriksi ja ulkoisen salaman kanssa käytettäväksi. Onko teillä jotain suosituksia jos puhutaan nimenomaan kissakuvauksesta sisätiloissa ja vielä ehkä hintaluokassa alle 400€? Eli mitään teleputkea emme tarvitse, mutta rupesi kuitenkin ajatuttamaan tuon canonin peruslinssin taso kun hintaakin on reilusti alle 100€, tosin hintaansa nähden varmasti erinomainen :D

-Matias

User avatar
sulopulla
Jääkaappirosmo
Posts: 444
Joined: 20.07.2008 21:34
Location: Pullala
Contact:

Re: Digijärkkäreiden salamat + objektiivit

Post by sulopulla » 14.11.2009 15:11

Tais Mäyky tuossa yllä jo vinkata jotain vaihtoehtoja..Tosin en tiedä mahtuuko tuohon hintahaarukkaan. Sigman mallistosta vois myös kiikaroida Canonille tarkoitettuja putkia? Itsellä on muutama Sigma käytössä nikonissa enkä ole tämmösellä alkeellisella harrastelijatasolla kyllä muuta eroa huomannu kuin hinnan..Omissa haaveissa siintää seuraavaks joku 24-70/2.8 tyyppinen putki, joka olis varmaan käyttökelpoinen apulainen missä tahansa kissakuvaus-taloudessa. Siis yleiseen räpsimiseen ilman salavalojen loistetta..Mutta hintaa kertyy tuollekin, joten säästämään joutuu vielä tovin..

Post Reply