Kysymyksiä kissan hankinnasta

Kysy bengaleista kaikkea, mitä ikinä olet halunnut tietää. Bengaliyhdistyksen tiedotustiimi kaivaa vastaukset vaikka harmaan kiven takaa. Voit esittää kysymyksen rekisteröitymättä foorumille.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen, toimitus, Mummi

Post Reply
Jane
Bengalivaavi
Posts: 1
Joined: 23.09.2013 10:40

Kysymyksiä kissan hankinnasta

Post by Jane »

Tervehdys!

Olen 20-vuotias nainen, ja olen jo pitkään miettinyt rotukissan hankintaa, ja erityisesti bengali kiinnostaa ulkomuotonsa puolesta. Vieläkään ei elämäntilanteen takia kannata kissaa ostaa, mutta noin 1,5-2 vuoden päästä olisi hyvinkin ajankohtaista. Kuinka aikaisin pentua kannattaa alkaa kyselemään?

Tärkeä edellytys rotukissaa ostaessani minulle on se, että voin joskus teettää sillä pentuja. Rakastan kissanpentuja älyttömästi, mutta koska nuita maatiaiskissanpentuja on aivan liikaa tarjolla, on kotona asuvat jääneet pennuttamatta yhtä vahinkopentuetta lukuunottamatta, ja rotukissaharrastus mahdollistaisi myös kissanpennut ja sen että kaikille löytyisi hyvä koti. Ja eihän se toki yhtään haittaisi, jos pentujen kautta saisi jonkinverran kissaan menevää rahaa takaisin :D. Kuinka helposti kasvattajat myyvät meikäläisille jalostusyksilöitä? Toki käyn kasvattajakoulutuksen, kunhan suurempaan kaupunkiin muutan.

Luin myös eräältä palstalta, ettei bengalia missään nimessä saisi risteytyä muihin rotuihin. Miksi näin, onko syynä muutekin kuin pelko siitä että rekisteröimättömät kissat menisivät huonoihin koteihin?
toimitus
guru
Posts: 135
Joined: 22.07.2008 19:31

Re: Kysymyksiä kissan hankinnasta

Post by toimitus »

Hei Jane

Bengali on upea kissa sekä ulkonäöltään että luonteeltaan. Pelkkä ulkonäkö ei kuitenkaan saa olla ainoa kriteeri bengalin hankkimiseksi. Bengalia hankittaessa täytyy ottaa huomioon ennen kaikkea rodun luonne. Bengali on leikkisä, ihmisrakas ja erittäinen aktiivinen ja energinen kissa, josta ei saa pelkkää sohvan koristetta tekemälläkään. Bengalin kanssa puuhaamiseen täytyy siis olla runsaasti aikaa ja lisäksi on hyvä ,että sillä on myös energinen eläinkaveri.

Pentua kannattaa alkaa kyselemään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toki kasvattajia on useita ja pentueita syntyy useita vuosittain, mutta jokaisessa pentueessa ei ole siitostasoista yksilöä. Ja varsinkin, jos haluat kissan hyvistä sukulinjoista, on hyvä ottaa yhteyttä sopivaan kasvattajaan hyvissä ajoin.

Kasvattajakurssi kannattaa käydä ajoissa ja suositeltava lisäkeino kasvatuskokemuksen hankkimiseksi on, että tarjoat sijoituskodin sellaista etsivälle kasvattajalle. Silloin tällöin kasvattajat näet hakevat sijoituskotia omalle siitosyksilölleen, koska haluavat jatkaa kasvatusta jollain hienolla ja hyväsukuisella yksilöllä mutta koska omassa kissalassa ei ole tilaa, tarvitaan koti, johon kissa voidaan sijoittaa. Tällöin tehdään aina kirjallinen sopimus siitä mistä kasvattaja/kissan omistaja vastaa ja mistä vastaa sijoituskoti. Tietyn ajan jälkeenhän kissan omistusoikeus sitten siirtyy sijoituskodille- Tällöin saat pätevää oppia ja kokemusta kasvatuksesta kokeneelta kasvattajalta ja vastuu tässä alkuvaiheessa on kuitenkin kasvattajan. Sen jälkeen onkin helpompi hankkia omia siitoskissoja ja aloittaa oma kasvatustoiminta. Ja kasvattajatkin myyvät varmasti helpommin pennun kasvatustarkoitukseen sellaiselle, jolla on jo hankittu kasvatuskokemusta sijoituspennun kanssa.

Bengalikasvatuksen päämääränä tulee ensisijaisesti olla terveiden kissojen kasvattaminen, joilla on bengalille tyypillinen ihmisläheinen luonne yhdessä rodunomaisen ulkonäön kanssa. Jos bengalia risteyttää muihin rotuihin, rodunomaisuus häviää ja niin kuin itsekin epäilit, sekarotuisille pennuille ei välttämättä ole helppoa löytää hyvää kotia.
Post Reply