Väreistä ja kuvioista

Yleistä pölinää bengaleista, täplikkäistä ja marmorisista ystävistämme.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Mistymoon
Viiksityynyjen valtias
Posts: 730
Joined: 03.08.2008 18:59
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by Mistymoon »

Meillä on syntynyt pari pentua, joista teini tyttäreni varmaan sanoisi, että ovat wanna be charcoaleja :D Maailmalla tuntuu olevan useita charcoaleihin hurahtaneita kasvattajia ja hienoja ne ovatkin! Dramaattinen ja näyttävä väri. Jollain kansainvälisellä listalla, joita seuraamme, joku postasi hiljan, että charcoal kantajuuden voi geenitestata. Tästä tehtiin henkinen muistiinpano täällä, että tuohon asiaan pitää joskus palata ja opiskella, että mikä geeni sen näyttää. Hermionen isän kasvattajalla tuntuu olevan charcoalit työn alla, pitäisi tutkia onko hänellä syntynyt juuri tuosta Hermiksen linjasta niitä ja laittaa mietintämyssy päähän, miten sellaisen saisi aikaan :D

Hopea + hopea yhdistelmästä on mahdollista syntyä hopeita, jotka ovat homotsygootteja ja saavat vain hopea jälkeläisiä. Ihastuttava ajatus :*

Savusta en tiennyt, että on melanistinen hopea. Aika jännä juttu, onko tosiaan näin? Olen aina ajatellut, että savut ovat inhibiittorigeenin aikaansaamia ja melanismi taasen aa.
www.bengalcat.fi

Cats leave paw prints on your heart,
But Bengals leave love spots ON YOUR SOUL !!!
windsor
Hepuliherkkä
Posts: 210
Joined: 14.02.2009 10:28
Location: Espoo
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by windsor »

Yleisesti ottaen jos hopea ja ruskea bengali tekee pentuja niin periaatteessa puolet hopeita ja puolet ruskeita. Meidän hopeamarmorityttömme tekenee taas pentuja ensi vuoden puolella ja meidän kasvatti hopeatäplikästyttö etsii parhaillaan sulhoa. Eli hopeita taas tulossa meiltäkin. Lisäksi meidän "musta hevonen" eli musta bengalityttömme on alkanut kiinnostua vastakkaisesta sukupuolesta joten hänellekin pitäisi löytää sopiva puoliso; ja jos mustia bengaleita haluaa lisää, niin puolison pitäisi kantaa ns. melanismia. Nykyiset viisi mustaa bengalia Suomessa ovat sukua keskenään joten pitäisi siis löytää vierasta verta. Nämä väriasiat joka tapauksessa mielenkiintoisia ja genetiikka:)
Jennin Lauma
Bengalivaavi
Posts: 26
Joined: 27.07.2010 03:53
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by Jennin Lauma »

Mistymoon wrote:Savusta en tiennyt, että on melanistinen hopea. Aika jännä juttu, onko tosiaan näin? Olen aina ajatellut, että savut ovat inhibiittorigeenin aikaansaamia ja melanismi taasen aa.
Näin minäkin olen ymmärtänyt, että savu (kuten siis hopea) on inhibiittorigeenin aikaansaannosta, ja hopeiden & charcoaleiden kanssa samoihin pentueisiin syntyy joskus savuja. Mutta onko melanismi + inhibiittori (hopea) yhtäkuin savu? Eli siis jos sama kissa on aa ja omaa inhibiittorigeenin, siitä tulee mustapantterin sijaan "savupantteri"? :)
...tajuukohan kukaan mitä mä horisen... :D
Pitäs kaivaa taas auki ne parhaat kissan värigenetiikkasaitit ja kerrata...
Jennin Lauma
Bengalivaavi
Posts: 26
Joined: 27.07.2010 03:53
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by Jennin Lauma »

Tällä sivulla näkyy mielestäni hyvin nuo hopean, charcoalin ja savun erot:
http://www.bengalspot.com/Rio/riotali92007.htm

Tällä sivulla näkyy olevan kätevä taulukko, liittyen tuohon edelliseen kommenttiini:
http://www.messybeast.com/spotted-cats.html
Rullaa sivua alas niin löydät taulukon :)
Mistymoon
Viiksityynyjen valtias
Posts: 730
Joined: 03.08.2008 18:59
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by Mistymoon »

Solidi inhibiittori geenillä on esim savu (tai shaded tai chinchilla), sehän on selvää. Mutta se oli uusi ajatus, olisiko melanistinen hopea savu ja aloin miettiä, voisiko bengaleilla olla joku oma systeemi kuten T lokuksessa on.
Solidi ei hopea inhibiittorigeenilla voi olla tietenkin myös savu (tai shaded tai shell). Eli aina aina inhibiittori geeni ei ole hopea kissalla, esim shell golden väri.

Muoks, tuosta T lokuksesta vielä piti sanoa, että täplikkyys ei ole T-lokuksen alleeli, vaan erillinen ds-modifioija, joka liittyy T-lokuksen toimintaan hajottamalla perittyä kuviota.
www.bengalcat.fi

Cats leave paw prints on your heart,
But Bengals leave love spots ON YOUR SOUL !!!
Jennin Lauma
Bengalivaavi
Posts: 26
Joined: 27.07.2010 03:53
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by Jennin Lauma »

Hei,

Tälläkin sivulla puhutaan, että melanistinen inhibiittorigeenillä = musta-/hopeasavu:
http://littleleopardcats.com/bengalinfo ... lvers.html

Because the silver gene is a different gene then the color gene, any color of cat can also be silver. You can have a blue silver, a silver - snow, etc, etc. A silver brown would be a regular silver. So if someone says they have a silver, then it is genetically a brown bengal that carries the "I" (Inhibitor) gene.

So then, can you have a silver melanistic? Sure you can! Remember, that silver is a different gene then the gene that causes melanistic. A melanistic that is also a silver would be called a silver smoke. This cat looks like a white cat with a black "smokescreen" over it's whole body. The fur on top is black but all the fur underneath is pure white.


Eli "mustasavu" on siis yhtäkuin "hopeasavu"? :raaps:
tÄhti
Bengalivaavi
Posts: 36
Joined: 26.12.2010 17:08
Location: Tampere

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by tÄhti »

Kiitoksia vastauksista. Genettiikka on mielenkiintoista ja yllätyksenä tuli, että hopea on dominoiva. Jotenkin ajattelin, että koska ruskeaa on enemmän ja hopea ei ole Fifeen hyväksytty niin tottakai ruskea on dominoiva. Mielenkiintoista :)
Alaska BEN ns 24
Luke BEN n 22 31
Simo BEN n 22 33
windsor
Hepuliherkkä
Posts: 210
Joined: 14.02.2009 10:28
Location: Espoo
Contact:

mustat bengalit

Post by windsor »

Eli mustia bengaleita on tullut useammaltakin (tai kahdelta) kasvattajalta eli ei pelkästään Catticartanosta. Mun oma musta "Queen" Zila on Polarheims:in kasvatteja ja nyt siellä on muuten tietenkin American tuontiäiti "Pantteri" ja sitten hänen kolme mustaa lastaan (mm. minun Zila) joten kyllä Suomessa näitä mustia kyllä löytyy (ja jatkossa jälkeläisiäkin pian), enemmän Polarheimsin puolelta kyllä ja jatkossa toivottavasti myös Finwinds:n (TICA) kasvattajanimen alla myös (musta Zila on meidän likka). Mutta mikä ihaninta onkin, että meidän kissakasvatit (ja meidän hopeamarmori likka Phedora myös) käyttäytyi niin kuin pitää eli kiltisti näyttelyissä etc. muutenkin mikä kaikkein tärkeintä normaali elämässä, hyvä luonne se tärkeimpiä:), Uskoisin, että se on yksi tärkeä asia mitä bengalikasvattajien pitää pitää mielessä:)


Toimituksen lisäys: Viesti siirretty "Kysy asiantuntijalta" -palstalta, jonne se oli lähetetty. Väriasioista voi keskustella täällä. Mustista voi halutessaan perustaa vielä omankin keskusteluketjun.
Aiko
Riiviörääpäle
Posts: 92
Joined: 16.09.2009 11:30
Location: Helsinki

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by Aiko »

Genetiikka on kiinnostanut minua pitkään ja tässä on joku aika kytätty erilaisia bengaligenetiikan sivuja. Jos jollakin on tiedossa sivu, jossa on oikein hyviä kaavioita värien periytymisestä niin olisin oikein kiitollinen. Rakastan vanhoja kunnon kaavioita. :D

On muuten jännän värinen myös tuo melanistinen lumi. Tuota mustapantteria jo esiintyy Suomessa, mutta onko noita muita melanistisia syntynyt täällä? Oliskohan jossain näistä melanistisista enemmän tietoa, kun tuntuu että useilla sivuilla ne ovat vain sivuhuomautuksena jossain sivun lopussa. :-/
Bengalineidit Aiko ja Kira
windsor
Hepuliherkkä
Posts: 210
Joined: 14.02.2009 10:28
Location: Espoo
Contact:

Re: Väreistä ja kuvioista

Post by windsor »

Hei,

Mustan melanistisen naaran omistajan olen seurannut paljonkin, lähinnä ulkomaista kirjoittelua asiasta (bengalcatforums.com) ja myös TICA:n jäsenlehtikin on kirjoitellut niistä. Elli kyllä niistä on paljon tietoa jo, tosin ei niin paljon suomalaisissa julkaisussa. Melanistisuushan ei ole mikään uusi asia, mustat pantterit ja mustat leopardit luonnossakin, se edellyttää toki sitä, että molemmat vanhemmat kantavat sitä vaikkeivat ole mustia. Sitä ajattelenkin meidän Zilalle, että jos hänelle löytyisi melanismia kantava puoliso niin mustien bengaleiden saaminen olisi mahdollista, todennäköistä, mutta kun suurin osa näistä harvoista Suomessa viime vuosina syntyneistä mustista bengaleista on sukua toisilleen niin kumppanin löytäminen ei ole niin helppoa
Post Reply