IBD

Puhetta bengalien terveydestä, ruokinnasta ja hoidosta.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
tÄhti
Bengalivaavi
Posts: 36
Joined: 26.12.2010 17:08
Location: Tampere

IBD

Post by tÄhti »

Ajattelin tehdä ihan uuden aiheen koskien IBD:tä eli tulehduksellinen suolistosairaus. Vanhemmalla bengalillani nyt mitä ilmeisemmin on tämä kyseinen sairaus. Pitkään jatkunutta oksentelua on selvitelty, eikä oikein mahansuojalääkkeillä, pahoinvointiestolääkkeillä tai ruokavalion muutoksilla olla saatu oksentelua loppumaan. Nyt sitten päätettiin koittaa kortisonia, joka on auttanut. Pitkävaikutteisella injektiolla oli parisen viikkoa oksentamatta ja nyt annetaan suun kautta kortisonia ja tänään on pari viikkoa mennyt oksentamatta eli sen verran mitä ollaan nyt lääkettä annettu. Oksentelu tahtihan on ollut n. 6-12 kertaa kuukaudessa, enimmäkseen lähemmäs 10 oksennusta per kuukausi Kyseisellä kissallahan on muutenkin ongelmia ollut kuten aortan ahtauma ja munuaisen vajaatoiminta.

Onko kellään muun kissalla ollut tälläistä diagnoosia? Oli sitten kyse bengalista, muusta rodusta tai maatiaisesta, niin kaikki tiedon murut olisivat kullan arvoisia. Haluaisin paremmin ymmärtää tautia ja mitä meitä odottaa tulevaisuudessa. Kortisonin syöttäminen tuntuu pahalta kun lääkkeellä on kuitenkin nurja puolensa ja haittavaikutuksensa.
Alaska BEN ns 24
Luke BEN n 22 31
Simo BEN n 22 33
Mummi
Täpläguru
Posts: 1049
Joined: 21.07.2008 14:46

Re: IBD

Post by Mummi »

Luin viestisi jo jonkin aikaa sitten ja jäin miettimään yhtä omaa kissaani, joka säännöllisesti noin kerran viikossa oksentaa syömänsä ruoan. Asiaa ei ole koskaan tarkemmin selvitetty, sillä kissa on terve ja voi hyvin, paksusti suorastaan, jos ei säännöstele sen ruokamäärää, se kun on aika päiviä sitten steriloitu.
Olen pitänyt ja pidän toistaiseksi edelleen tuota oman kissan oksentelua osittain ruokavaliokysymyksenä- naudanliha esim maistuu mutta tulee ulos viimeistään viiden minuutin kuluttua syömisestä- ja osittain ahmimisongelmana, sillä joskus kun kissa ns hotkii ruokansa niin oksennusrefleksi siitä seuraa. Pitää joskus muistaa kysäistä asiaa omalta eläinlääkäriltä.

Kortisoni pitkäaikaisena lääkityksenä ei todellakaan kuulosta mukavalta joten ymmärrän hyvin että haluaisit jotain muuta apua kissallesi. :( Minulla ei ikävä kyllä ole viisasten kiveä antaa.
Sen verran vielä haluaisin tietää, että miten tämä oksentelu on näkynyt kissasi yleiskunnossa - toki jos kissalla on muitakin sairauksia niin oksentelun vaikutusta kissan yleiskuntoon ei varmaan pysty selkeästi erittelemään
Jos haluat talon parhaalle paikalle: siirrä kissaa :-)
tÄhti
Bengalivaavi
Posts: 36
Joined: 26.12.2010 17:08
Location: Tampere

Re: IBD

Post by tÄhti »

Silloin kun aloin oksentelua ihmettelemään tuli oksennuksia vain muutaman kerran kuukaudessa, kuitenkin olin huomannut että kerrat olivat lisääntyneet. Olen pitänyt kirjaa oksennuksista maaliskuusta 2012 alkaen, silloin oksennuksia tuli 4 kertaa kuukaudessa ja pikku hiljaa alkoi kerrat lisääntymään. Tammikuussa 2012 todettiin sydämen sivuääni, helmikuussa todettiin ultrassa aortan ahtauma ja verikokeet kertoivat munuaisarvojen olevan hivenen koholla. Keväällä oksentelut lisääntyivät ja ensin niitä pidettiin munuaisen vajaatoimintaan liittyvinä. Alaska painoi 4.9kg keväällä ja lääkärin mielestä hieman saisi laihduttaa. Mutta sitten paino laskikin alimmillaan 4.2kg ja tällöin Alaska oli selvästi huono vointinen, ruoka ei maittanut ja oksenteli useasti. Välillä on ollut pahoinvointilääkettä ja mahansuoja lääkettä käytössä, jotka on kyllä pahoinvoinnin vienyt pois mutta ei oksentelua. Kevät ja kesä 2012 oli rankinta aikaa ja välillä tuntui, että Alaska vain kuihtuu pois mutta sitten alkoi paremmin mennä ja neitikin sai taas massaa painaen nykyää taas n. 4.8kg.

Pahoinvoinnin olen huomannut siitä, että Alaska nuolee paperia, talouspaperia, jne karheeta. Ihan kuin yrittäisi saada pahan olon pois nuolemalla materiaaleja. Nyt kun kortisonia on käytössä, ei pahoinvointia eli nuolemista ole esiintynyt. Lukehan saapui meille helmikuussa 2012, juuri silloin kun Alaskalla todettiin sairaudet ja pahin kausi alkoi. Joskus olen miettinyt et olisiko sitten Luken tuleminen voinut aiheuttaa näin suuresti ongelmia mutta taas toisaalta oksentelu jatkuu ja kun kortisonilla on ollut tälläinen vaikutus niin en pidä sitä suurena todennäköisyytenä.

Oksenteluja on siis esiintynyt 4-13 kertaa kuussa. Suurimmaksi osaksi n. 7 kertaa. Tietenkin mahdollista, että osa on saattanut mennä ohi, jos oksennukset on syöty. Nykyään Alaskan ruokahalu on pohjaton kortisonin kanssa. Neiti kerjää koko ajan ruoka ja jos mieheltäni kysytään, niin on suorastaan ärsyttävä kun heittelee tavaroita osoittaakseen mieltä, menee telkkarin eteen kun kuvittelee ettei muuten huomata hänen pohjatonta nälkäänsä :D Meidän nälkäkuoleman partaalla oleva neiti <3
Alaska BEN ns 24
Luke BEN n 22 31
Simo BEN n 22 33
jamesfox
Bengalivaavi
Posts: 1
Joined: 12.12.2013 13:20

Re: IBD

Post by jamesfox »

Hankin jokin aika sitten kissan ja luen kissoista nykyisin internetissä, tämä oli todella avustava julkaisu.
tÄhti
Bengalivaavi
Posts: 36
Joined: 26.12.2010 17:08
Location: Tampere

Re: IBD

Post by tÄhti »

Päivittelempä nyt Alaskan kuulumisia. Meillä edelleen oksentelut jatkuu, tämän vuoden tahti ollut viime vuotta runsaampaa. Kortisoni tosiaan on ollut ainut jolla on ollut mielekäs vaste oksenteluun, tosin annosta pienentyessä alkoi taas oksentelua tulemaan. Viimeksi yritettiin primperaania, eli pahoinvointiestolääkettä, sillä ei ollut vaikutusta. Eilen sitten avattiin ja otettiin koepalat Alaskasta. Ohutsuoli vaikutti kauttaaltaan paksuuntuneelta, mahalaukkun seinämä hieman paksuuntunut, suoliliepeessä oli suurentunut imusolmuke. Tämän lisäksi mahalaukun sulkia (mahalaukun pohjassa) vaikutti paksuuntuneelta. Näytepaloja lähti nyt ohutsuolen seinämästä, mahalaukun seinämästä sekä suurentunut imusolmuke. Parisen viikkoa ainakin menee ennen kuin vastaukset tulee, sitten ehkä olemme viisaampia mikä kissaa oksettaa ja onko tauti epäiltyä IBD:tä. Ja ennen kaikkea saadaan taas antaa lääkettä, joka toivon mukaan vaivaan auttaa.
Alaska BEN ns 24
Luke BEN n 22 31
Simo BEN n 22 33
Mummi
Täpläguru
Posts: 1049
Joined: 21.07.2008 14:46

Re: IBD

Post by Mummi »

Ja täällä odotetaan mielenkiinnolla koepalan tuoksia.
Alaskalle silitykset, toivotaan parasta
Jos haluat talon parhaalle paikalle: siirrä kissaa :-)
Post Reply