Pakkasella ulkoilun riskit?

Yleistä pölinää bengaleista, täplikkäistä ja marmorisista ystävistämme.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
Huikko
Bengalivaavi
Posts: 4
Joined: 22.11.2010 22:19

Pakkasella ulkoilun riskit?

Post by Huikko »

Tuo meidän Reijo kun ei itse tajua mitään ja sitä on kelistä riippumatta erittäin hankala saada lähtemään ulkoilulenkiltä takaisin sisälle, niin mitä riskejä on pakkasessa ulkoilussa ja miten siihen voi varautua?

Mitään villapaitaa tuolle ei saa päälle mitenkään. Tai jos saa se revitään heti.
Lähinnä anturoiden paleltumista pelkään. Lunta myös syödään tehokkaasti joka viilentää kissaa varmasti.
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: Pakkasella ulkoilun riskit?

Post by Mäykynen »

Minun on jotenkin vaikea kuvitella, että edes ulkoiluhullu bengali vapaaehtoisesti palelluttaisi itsensä, jos sillä on kuitenkin mahdollisuus kävellä ovelle ja päästä sisälle lämpimään. Tämä toki sillä pienellä varauksella, että kissa on ymmärtänyt ulko-oven paikan ja merkityksen, mutta tämä tuskin on ongelma, jos Reijo on jo jonkin aikaa ulkoilua harrastanut. Onko Reijo edes joskus tullut vapaaehtoisesti sisään, esim. kaatosateella tai paukkupakkasilla? Jos on, niin luottaisin siihen, että vilun iskiessä Reijo osaisi suunnata kohti sisätiloja.

Pikkupakkasilla meilläkin ulkoillaan vielä innolla, mutta nyt kun asteita on jo reilu -10 C, niin johan alkaa Mäykyselläkin valjaslenkit lyhentyä. Ensin alkaa tassujen nostelu ja ravistelu ja sitten otetaankin kurssi kohti kotiovea. Takki oli Mäykysellä joskus käytössä, mutta yleensä en enää ole jaksanut sitä pukea, koska tuntuu että kylmyys iskee Mäykysellä kuitenkin ensimmäiseksi juuri tassuihin. Elli ei meillä takkia suostuisi edes pitämään, mutta neitikin on selvinnyt talviulkoiluista hengissä, vaikka onkin myös innokas lumisyöppö. Tosin neiti on kyllä melko mukavuudenhaluinen ja muuten huono esimerkki tällaiseen extreme-ulkoilijat -keskusteluun.

En siis jaksaisi kovasti huolestua talviulkoilun vaaroista ellei sitten ole kyse siitä, että paukkupakkasillakin ulkoillaan tuntitolkulla (tätä tosin tuskin ulkoiluttajan hermotkaan enää kestävät). Varsinaiset vakavat paleltumavammat kissoilla käsittääkseni yleensä tulevat korviin, mutta näitä sattuu kissoille, joilla ei ole mahdollisuutta päästä sisälle lämmittelemään.

Oikeasti meillä pakkasraja menee jossain -15 C hujakoilla, silloin Mäykysellekin riittää yleensä ulkoilman haistelu ovenraosta tai maksimissaan käydään minuutin pikapyrähdyksellä tarkistamassa oven edusta. Jos tuollaisessa säässä sisäkissa vielä ulkoilee kymmeniä minuutteja, niin sitten luultavasti kantaisin sisään.
Huikko
Bengalivaavi
Posts: 4
Joined: 22.11.2010 22:19

Re: Pakkasella ulkoilun riskit?

Post by Huikko »

Meillä ei ole pihalla ulkoiluun mahdollisuutta koska asutaan keskustassa. Mennään autolla kopassa metsään ja siellä kuljetaan valjaissa. Mökillä kun valjaissa mennään suoraan ovesta ulos osataan kyllä haluta sisään ja tiedetään missä ovi on mutta tuota autoa ei osata yhdistää lämpimään.
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: Pakkasella ulkoilun riskit?

Post by Mäykynen »

Sitten onkin jo vähän haasteellisempi juttu kylmyyden ilmaisemisen kanssa. Voin esim. hyvin kuvitella, että meidän automatkailua vihaavat kissat eivät ihan hevin vapaaehtoisesti pyrkisi autoon ja varmaan neutraalimminkin autoiluun suhtautuvalle kissalle on vaikea mieltää autoa kodiksi tai edes lämpimäksi sisätilaksi.

Itse en varmaan autolla lähtisi kissoja ulkoiluttamaan, jos pakkasta on esim. -5 C tai alle, koska silloin lenkit tuppaavat meillä ja lukemieni kokemusten mukaan monilla muillakin kissoilla jo lyhenevän selvästi tavallisesta. Ylipäänsä monet sisäkissathan eivät ulkoile talvisin lainkaan, mutta jos Reijolle ulkoilu on suunnilleen henki ja elämä (kuten Mäykyselle), niin leutoina talvipäivinä voi ehkä ajatella jotain puolen tunnin ulkoiluja? Millaisia aikoja te nyt olette talvikaudella metsässä viettäneet? Ehkä kissasta pystyy myös hiukan näkemään, onko sillä kylmä, vaikkei tuollaista selkeää sisällemenosignaalia olisikaan. Ainakin meillä Mäykysellä tassujen ravistelu on selkeä merkki kylmyydestä. Myös turkki menee sitä enemmän pörhöön, mitä kylmempi on.
Post Reply