Poika vai tyttö?

Yleistä pölinää bengaleista, täplikkäistä ja marmorisista ystävistämme.

Moderators: huiskamestari, Mäykynen, kainaloinen

Post Reply
Iiperi
Bengalivaavi
Posts: 1
Joined: 06.05.2012 11:54

Poika vai tyttö?

Post by Iiperi »

Heippa. Olen 27-vuotias nainen ja pitkän harkinnan jälkeen hankkimassa bengalia. Bengaliin ihastuin jo joskus vuonna 2004 ja siitä asti ajatus kissan hankkimisesta ja kytenyt päässäni. Nyt vaan ongelmana on, että en osaa päättää sukupuolta. Koirista on kokemusta enemmänkin uroksista, joten jostain syystä kolli kissa enemmän kiinnostaisi. Millaisia eroja tyttö ja poika kissojen välillä on? Toki joka kissahan on yksilö, omine luonteineen ja kommervenkkeineen. Entä terveysasiat? Entä onko suurta merkitystä sillä, että kyseessä on eka kissa, eli kumpi sopisi tälläiselle keltanokalle paremmin? Olen kyllä rotuun perehtynyt, joten tiedän että kaikenlaista vauhtia, vaarallisia tilanteita ja aktivointia aamusta iltaan on tulossa. Kokemuksia ja mielipiteitä ja viisaita neuvoja kaipaisin. Kiitos jo etukäteen vastanneille.
Mäykynen
Hepuliherkkä
Posts: 291
Joined: 28.07.2008 21:04

Re: Poika vai tyttö?

Post by Mäykynen »

Iiperi wrote:Olen kyllä rotuun perehtynyt, joten tiedän että kaikenlaista vauhtia, vaarallisia tilanteita ja aktivointia aamusta iltaan on tulossa.
:lol: Selvästi olet ainakin sisäistänyt oleellisimman. :D

Kuten totesitkin, riippumatta kissan sukupuolesta, kissat ovat kuitenkin yksilöitä eli on naaraita, jotka voivat käytökseltään muistuttaa enemmän urosta ja uroksia, jotka taas eivät käyttäydy yhtään stereotypiakuvauksen mukaan. Karkeasti yleistäen voisi kuitenkin sanoa, että urokset ovat seurallisempia niin hyvässä kuin pahassa. Monet urokset ovat mukavia sylimussukoita, mutta toisaalta ne vaativat seuraa usein silloinkin kun itse puuhailisi jotain ihan muuta. Jos mielekästä tekemistä ei järjesty, saattaa huuto olla aikamoinen ja valjaslenkin väliinjättö tai muun aktivoininnin laiminlyönti ei niin vain onnistukaan. Naaraat ovat monesti itsenäisempiä, mahdollisesti hiukan varovaisempia eivätkä siis aivan yhtä rämäpäisiä ja kovaäänisiä huomionhakijoita kuin urokset. Meillä nyt asuu kaksi täydellistä stereotypiabengalia, mutta tiedän kyllä sellaisiakin bengalitalouksia, joissa roolit ovat ainakin osittain päälaellaan ja kovaääninen vaatija onkin talouden tyttöbengali ja kaikkeen tyytyvä sylikissa isokokoinen poikabengali. Loppujen lopuksi kuitenkin narttu- ja uroskoirien tyypilliset luonne-erot taitavat olla aika vastaavia kuin naaras- ja uroskissojen.

Mielestäni ei kyllä ole eroa sen suhteen kumpi sopisi paremmin ensimmäiseksi kissaksi, vaan enemmänkin siinä, kumman itse haluaa. Meillä tosin voisi sanoa, että tyttö on paljon helpompi, koska tulee toimeen selvästi vähemmällä aktivoinnilla. Toisaalta taas meidän poikakissan ajatuksenjuoksua on paljon helpompi seurata eli joku toinen voisi tässäkin tapauksessa olla helppoudesta juuri päinvastaista mieltä...

Bengalien terveysasioista on jo ainakin yksi hyvä yleisketju, josta voi saada ainakin jonkinlaisen yleiskuvan aiheesta: viewtopic.php?f=11&t=634
Tuon ketjun kirjoitusten jälkeen on havaittu, että bengaleilla esiintyy myös pyruvaattikinaasipuutosta (PK-def, pyruvate kinase deficiency), mutta tähän on olemassa geenitesti ja esimerkiksi Suomessa bengalikasvattajat ovat paljon testanneet jalostukseen käytettäviä bengaleita sairauden osalta ja esimerkiksi kaikilta Suomen bengalikissat ry:n pentusivuilla mainostettujen pentujen vanhemmilta vaaditaan ko. geenitestaus (vanhemmat terveitä tai enintään toinen vanhemmista kantaja, jolloin yhdistelmistä ei synny sairaita pentuja). Lisää aiheesta esim. tässä ketjussa: viewtopic.php?f=11&t=704
ameise
Kehruukone
Posts: 329
Joined: 07.07.2010 09:09
Location: Helsinki
Contact:

Re: Poika vai tyttö?

Post by ameise »

Joo, samaa mieltä Mäykysen kanssa, eli todellakin ihan tapauskohtaista.
Esimerkkinä naaraiden luonne-eroista:

Meillä kaksi naarasbengalia, joista toinen on TODELLA huomionhakuinen ja keksii kyllä miten saada huomiota - joko huutamalla täysiä, tai sitten pudottelemalla erilaisia esineitä pöydiltä.. Hän ei ole niinkään sylikissa, tai ehkä joskus satunnaisesti iltaisin kun itse niin haluaa. Tämä neiti on selkeästi toista "fiksumpi" huomionhakuisuudessaan (toisaalta tuntuu välillä, ettei sillä ole päässä järjenhiventäkään.)

Toinen naaras taas on aikalainen "löllykkä", touhuilee itsekseen ja tulee hyvin herkästi kerjäämään rapsutuksia. Nukkuu yleensä päivät (ja illat) ja nousee välillä syömään :D
Neiti Ylppö BEN n 24
Stella BEN n 24 33
http://taplatytot.blogspot.com/
kapatrik
Viiksityynyjen valtias
Posts: 710
Joined: 28.07.2008 21:00

Re: Poika vai tyttö?

Post by kapatrik »

Sukupuolesta riippumatta bengali on varsin aikaansaapa lemmikki. Ottaa paljon, mutta antaa ja opettaa vieläkin enemmän. Bengalin kanssa on turha odottaa että se aikuistuisi kovin ratkaisevasti ja rauhoittuisi sohvaperunaksi. Kyllä bengalikin osaa nauttia rauhallisista hetkistä sohvalla ja rapsutuksista, mutta tekemisen tarve on näillä kova.

Ehkä noi poitsut on jotenkin suoraviivaisempia ja rouvasbengalit kimurantimpia. Kaikki meillä ovat sylikissoja, mutta mamman tyttö Lara on se joka useimmin sylipaikan valloittaa.

Onnea hienosta rotuvalinnasta!
Hannibal BEN n 24
Attila BEN n 24 33
Lara BEN n 24
Bertta BEN n 24
FIN*Alcarinqua - bengalit http://www.freewebs.com/kapatrik/
Post Reply