Page 1 of 3

Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 28.05.2011 15:22
by Cerubi
Olen poikaystäväni kanssa hankkimassa ensimmäistä bengalin pentua ja erään kasvattajan sivut pistivät silmään.
Sivulla oli jonotuslista, missä oli hassuja kysymyksiä. Siitä välittämättä päätimme ottaa yhteyttä. Puhelimeen vastannut nainen puhui huonoa suomea ja kysyttäessä, että saako pentuja tulla katsomaan oli vastaus ehdoton ei. Pennun saa kuulemma vasta nähdä kun varausmaksu on maksettu ja pentu haetaan kotiin. Myös se oli outoa, että lemmiksi myydyistä pennuista ei saa rekisterikirjaa.

Olemme vasta aloittelijoita tällä saralla, mutta kuulostaa hieman hämärältä. Eikös rekisterikirja pitäisi saada joka tapauksessa? Ja mitä mieltä muutenkin olette?

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 28.05.2011 15:51
by Mäykynen
Kyllä rekisterikirja pitäisi saada aina, vaikka kyseessä olisikin lemmikkitasoinen pentu. Hämärältä kasvatustoiminnalta vaikuttaa, jos myydään ei-rekisteröityjä bengaleja. Kyseessä voi tällöin hyvin olla joku rotumix tai sitten on kasvatettu kissoilla, jotka eivät täytä kasvatusvaatimuksia eli hiukan pentutehtailuun viittaavaa toimintaa suoraan sanottuna.

Kyllähän pentu pitäisi saada myös nähdä ennen varausmaksun maksamista. Monilla kasvattajilla tuntuu olevan melkeinpä toisin päin eli he eivät ota varausmaksua ennen kuin ovat nähneet ostajan (jolloin ostaja myös yleensä näkee pennut), sillä he eivät halua sitoutua myymään pentua ihmiselle, jota eivät ikinä ole nähneet.

Kannattaa katsella bengalikasvattajia esim. yhdistyksen kasvattajalistalta.

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 28.05.2011 18:22
by ajapi
Kyllä kuulostaa oudolta. Kuten Mäykynen totesi, niin tuossa haiskahtaa kaikki. Rotukissalla on aina rekisterikirja, rekisteröimättömyys viittaa pentutehtailuun. Se, ettei pentuja saa käydä katsomassa, viittaa paitsi epäilyttäviin kasvuolosuhteisiin, myös siihen, etteivät vanhemmat ole puhtaita bengaleita (=pennunkatsoja voisi tajuta ettei kyseessä ole puhdas bengali). Kun pennun näkee vasta sitten kun sen hakee, on hyvin epätodennäköistä että sen jättää ottamatta, etenkin kun on maksanut jo varausmaksun.

Tuli myös mieleen, että kyseessä voi olla huijaustoiminta, jossa pennunostajilta kerätään varausmaksut vaikkei pentuja ole olemassakaan. Rotukissa kannattaa AINA ostaa oikealta kasvattajalta joka myös rekisteröi pentunsa johonkin kattojärjestöön.

Edit: monet pentutehtailijat väittävät, etteivät rekisteröi pentuja kun ne tulevat vain lemmikeiksi. Rekisteröinti maksaa kuitenkin vain muistaakseni 16 euroa, joten kyseessä on tekosyy hoitaa pennut mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman suurta tuottoa tehden.

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 28.05.2011 20:35
by Mummi
Lyhyesti: Pysy kaukana tuollaisesta "kasvattajasta"

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 05.06.2011 19:40
by ameise
Kylläpä pistää taas vihaksi kun keltaisessa pörssissä myydään "aito bengalkissa, rakastava koti, kaikki kunto, rakastava perhe.." jne hintaan 160e-250e. :wtf: :gaah:
Voisikohan tuollaisista ilmoituksista tehdä ilmoituksen jonnekin? Ja toivottavasti KUKAAN EI OSTA kyseisiltä "kasvattajilta" yhtää "aitoa bengalkissaa"!!!!!

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 05.06.2011 21:23
by Mummi
Näitähän riittää. Nytkin siellä on ainakin kolme tämmöistä ilmoitusta :(
Keltaisessa pörssissä on kyllä asiakaspalvelu, jonne voi ilmoittaa asiattomaksi tai virheelliseksi katsomistaan ilmoituksista. Vähän se tieto on piilossa mutta löytyy kun klikkaa ilmoituksen yhteydessä olevaa kuvaa, jolloin kuva suurenee ja sieltä löytyy myös teksti:

"Vinkkaa asiakaspalvelulle mikäli ilmoitus
on selvästi huijaus
sisältää väärät yhteystiedot
on tekstiltään tai kuviltaan hyvien tapojen vastainen
koskee varastettua tavaraa"

Jos esim. ilmoitettu puhelinnumero ei ole käytössä, niin asiasta voi ilmoittaa asiakaspalveluun, koska siinä on väärät yhteystiedot.
Pelkkä "hoono soomi ja alhainen hinta" tuskin riittää ilmoituksen pois saamiseksi. Vaikka mistäpä tuon tietää, kun en ole kokeillut

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 05.06.2011 23:46
by Goddess
Kirjoittelin noin kuukausi sitten vastaavasta ilmoituksesta Keltaisessapörssissä. Kun sain tällä foorumilla todennettua, että ilmoitus on asiaton, niin ilmoitin asiasta KePön tukeen. Ilmoitus katosi palstalta noin puolessa tunnissa. Siis siivotkaa vain noita asiattomia ilmoituksia pois myynti-ilmoituksista, jos vain mahdollista.

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 06.06.2011 06:53
by Mäykynen
Mutta toisaalta, kuten Mummi jo totesikin, se että myy alihintaista bengalia ja ei osaa täydellistä suomea, ei ole rikos eikä oikeasti edes asiaton ilmoitus. Keltaisella Pörssillä ei siis ole mitään syytä poistaa tällaista ilmoitusta ja alkuperäinen ilmoittaja voi jo ihan aiheesta valittaa, jos tällaisia noin vain poistellaan. Asiatonta on, jos ilmoituksessa on toimimaton puhelinnumero, jonkun kasvattajan nettisivuilta luvatta kaapattu kuva tai muita vääriä tietoja. Asiatonta on tietysti myös myydä esim. sekarotuista bengalina, mutta taas pelkästään ilmoitusta katsomalla on vaikea todistaa, että kissa ei olisi oikea bengali, vaikka vahvasti voi tietysti asiaa epäillä.

Ei niin, että itse näitä ilmoituksia mitenkään puolustelisin, sillä en myöskään usko näiden rehellisyyteen. Tai voihan joukossa olla yksi, jossa joku oikeasti on kyllästynyt bengalinsa seuraan ja myy sitä eteenpäin halpaan hintaan. Suurin osa on varmasti erilaisia huijauksia ja pentutehtailuita, tms. mutta silti niitä on vaikea tällaisiksi todistaa ellei oikeasti näe vaivaa asian eteen.

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 06.06.2011 21:17
by kapatrik
Tuohon rekisterikirjaan sen verran, että kaikilla Suomessa myytävillä pennuilla ei välttämättä enää ole rekisterikirjaa. TICA rekatuilla pennuilla saattaa olla vain se registration slip, ei siis se vihreä rekisteröintitodistus vaan ihan semmainen lipare jolla saa sitten tilattua itse lisää papruja. TICAan voi rekata kokonaisen pentueen könttänä, jolloin yksittäisiä pentuja ei rekata yksilöinä ollenkaan.

Se, että joku puhuu tai kirjoittaa suomea muuten kuin äidinkielenään, ei tee kenestäkään huonoa kasvattajaa. Tunnen tuon aloittajan mainitseman kasvattajan ja hänellä on kyllä ihan puhtaat jauhot pussissa, eli ei ole pentutehtailija tms. Tuon tyyppiset kyselylomakkeet ovat isossa maailmassa aivan tavanomaisia, samoin jonotuslistat. Listoihin ja varauskäytäntöihin en ota sen kummemmin kantaa, muuten kuin että niissä on Suomessakin hyvin vaihtelevia käytäntöjä.

Re: Kuulostaako tämä oudolta?

Posted: 06.06.2011 21:53
by Mäykynen
Näin ei-kasvattaja näkökulmasta olisi kuitenkin kiva, jos kasvattajat yrittäisivät jotenkin positiivisesti erottua pentutehtailijoista :) Jos jo nyt joillain uusilla rodusta kiinnostuneilla tuntuu olevan vaikeuksia erottaa kasvattaja ja "kasvattaja", niin ei hommaa ainakaan helpota, jos joku kasvattaja selittää jo puhelimessa että rekisterikirjaa ei saa ja pentujakaan ei voi tulla katsomaan ennen kuin varausmaksu on maksettu ja pentu luovutusiässä :-/ Tämä siis kärjistäen, kukaan ei väittänyt että tällaista kasvattajaa ainakaan vielä Suomessa olisi, mutta jos kapatrikin viestistä kursii kasaan kissan ostajan kannalta karmeimman vaihtoehdon, niin tällaisen siitä saa. Hiukankin kokeneempi kissaharrastaja osaa tietysti valita sellaisia kasvattajia, joiden käytännöt itsellekin sopivat, mutta kissaharrastusta aloittelevalle bengalien hurmaamalle ihmiselle tämä ei välttämättä ole ollenkaan niin helppoa.

Jonotuslistoissa ei tietenkään ole mitään pahaa, kysymyksiä voi toki esittää yhtälailla lomakkeella kuin suullisestikin jne. Ja jos rekisterikirjaa ei TICA:sta saakaan, niin saahan sieltä kuitenkin mahdollisuuden tilata niitä papereita ja tällöin kyseinen kasvattaja voisi mainostaa edes tätä. Itse ainakin pidän tätä ihan rekisterikirjaan verrattavana asiana.